A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
13:10BirkózásAleksandr Komarov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A következő két évben összesen 626,7 milliárd forintot ad a költségvetés a tavaly meghirdetett Széchenyi terv megvalósítására. A keret több mint egyharmadát, 234,9 milliárd forintot az autópálya-építési program finanszírozására fordítják.
Vágólapra másolva!

A Széchenyi tervben részletezett programokra 2001-re 295,9 milliárd, 2002-re 330,8 milliárd forint jut a központi költségvetésből - derül ki a Gazdasági Minisztérium (GM) tájékoztatójából.

Az autópálya-fejlesztési programra idén 132,1 milliárd forintot különítettek el. Ebből 114,0 milliárdot kap a Nemzeti Autópálya Rt. az M3-as autópálya Füzesabony-Polgár közötti szakaszának megépítésére, a szekszárdi Duna-híd felújítására, a környékén található gyorsforgalmi utak kialakítására, valamint az M7-es autópálya felújítására és továbbépítésére.

Két év múlva 102,8 milliárd forint jut ezeknek a továbbépítésére és a szükséges felújításokra. A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium büdzséjéből finanszírozzák ugyanakkor a kapcsolódó infrastrukturális alprogramokat, melyekre jövőre csakúgy, mint 2002-re, 18,1 milliárd forint jut.

A Széchenyi terv lakásprogramja kiemelt hangsúlyt fektet a hitelezés korszerűsítésére és a bérlakások számának növelésére.

Két év alatt 43,9 milliárd forint jut az információs társadalom- és gazdaságfejlesztési programra, amelyet egyrészt a Miniszterelnöki Hivatal, másrészt pedig az Informatikai Kormánybiztosság költségvetéséből finanszíroznak. Ennek egyik sarokköve az e-gazdaság kialakításához szükséges beruházások támogatása, valamint az internetezési költségek lefaragását célzó fejlesztések. Ugyancsak hangsúlyos elem az internetes tartalomipar bővítése.

A turizmusfejlesztési program keretében a konferencia-, a gyógy- és a termál- turizmushoz kapcsolódó beruházásokhoz ígérnek támogatást. Emellett kastély- és várturizmus, valamint a tematikus parkok létrehozása szerepelnek a prioritások között. A vállalkozáserősítő koncepció alapján a kis- és középvállalkozás-fejlesztési alprogramra összesen 29,2 milliárdot szánnak a GM költségvetéséből. A befektetésösztönzésre pályázatokat írnak ki, melyeken összesen 39,5 milliárd forintot osztanak szét a gazdaságfejlesztési célelőirányzatból.

A Széchenyi terv finanszírozása

2001 (Mrd Ft)

2002 (Mrd Ft)

Turizmusfejlesztés

25

28

Regionális gazdaságépítés

5

6

Autópálya-fejlesztés

132,1

120,9

Kutatás-fejlesztés, innováció

17,5

37

Információs társadalom- és gazdaságfejlesztés

15

28,9

Lakásprogram

69,9

72,6

Összesen

295,9

330,8

Forrás: GM

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!