<P>Gyenge eredményt várnak a nagy amerikai bankok</P>

Vágólapra másolva!
Elemzők úgy vélik, hogy a legnagyobb amerikai pénzintézetek - a J.P. Morgan & Chase, a Bank Of America és esetleg a Citigroup is - a vártnál gyengébb negyedik negyedéves eredményeket tesznek közzé. Az alacsonyabb haszon oka a rossz hitelek növekedése és a részvény- és kötvénykibocsátásokból származó bevételek csökkenése.
Vágólapra másolva!

Az elemzői konszenzus szerint a bankok negyedik negyedéves bevételei átlagosan 14,1 százalékkal csökkennek éves összehasonlításban. A helyzet minden bizonnyal 2001 első negyedében sem változik, bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed váratlan, szerdai kamatcsökkentése a bankok számára is kedvező, mert a pénzintézetek is könnyebben juthatnak hitelhez, valamint a kétes követelések helyzete is javul. Ezzel együtt a legtöbb elemző úgy véli, hogy a kedvező hatások csak 2001 második felében lesznek érzékelhetőek.

A bankok jelentős bevételektől estek el a tavalyi év utolsó negyedévében, mert az amerikai gazdasági növekedés lassulása és a viszonylag magas kamatszint miatt a tőzsdei cégek profitja csökkent, a részvények árfolyama esett. Mindez azt is jelentette, hogy alacsony volt a kereslet az újonnan kibocsátott vállalati részvények és kötvények iránt, ami jelentősen mérsékelte a pénzintézetek bevételét.

A bankok jelentős veszteségeket szenvedtek el az újonnan alakult cégek hitelezése során is, mert abban reménykedtek, hogy a vállalatok tőzsdére kerülését követően haszonnal adhatják el a vállalatokbeli részesedésüket. A MoneyCentral által megkérdezett elemzők azonban elmondták: az új vállalatok részvénykibocsátása sikertelen volt, sőt a cégek egy része tönkre is ment.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Váratlan kamatcsökkentés, vágta a tőzsdéken
(2000. január 3.)

Folytatódik az internetes cégek bukássorozata
(2000. január 3.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről