<P>Legalább másfél százalékkal olcsóbb lehet a lakáshitel</P>

Vágólapra másolva!
A kormány keddi döntése értelmében a lakáscélú hitelek állami kamattámogatása 3 százalékról 4,5 százalékkal nő, és a jelzáloglevél kiállítása területén megszűnik a Földhitel- és Jelzálogbank monopóliuma. Az Üzleti Negyed által megkérdezett szakértő úgy véli, hogy az intézkedések  legalább másfél százalékkal tehetik olcsóbbá a lakáshiteleket.
Vágólapra másolva!

A kormány keddi döntése értelmében a jövőben már nemcsak a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB), hanem valamennyi kereskedelmi bank kiállíthat jelzáloglevelet. Eddig az FHB által kiállított dokumentum alapján a kereskedelmi bankok nyújtottak lakáshitelt úgy, hogy a kölcsön összegét és a nyereséget is megosztották az állami pénzintézettel.

Molnár Csaba, a Bankinfo Cernter Kft. szakértője az Üzleti Negyed kérdésére elmondta: a kereskedelmi bankok jóval tőkeerősebbek, mint az FHB, így valószínű, hogy az általuk kiállított jelzáloglevél és a magasabb állami kamattámogatás együttes hatására a lakosság legalább másfél százalékkal olcsóbban juthat lakáshitelhez. Molnár szerint a lakáshitelek jelenlegi, piaci kamata 12,8-13,6 százalékos.

A piac szereplőiről szólva Molnár Csaba azt mondta, hogy jelenleg a Magyarországon működő bankok közül egyedül a Hypobanknak van jelzálogbankja, de várakozásai szerint az OTP és a Postabank is hamarosan hasonló hitelintézetet alapít. A szakértő hozzátette: jelenleg a ingatlanhitelezés területén az OTP a piacvezető.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Földhitel- és Jelzálogbank

Bankinfo Center

Korábban:

A kormány 23 milliárd forinttal többet fordít lakástámogatásra
(2001. január 9.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről