<P>Ecostat: 8 százalékos infláció, 10 ezer ponton a BUX 2001-ben</P>

Vágólapra másolva!
A jelenlegi tendenciák alapján 2001-ben a fogyasztói árindex 8 százalék körül alakul. A gazdaságelemzők várakozásai szerint az eddig nyilvánosságra került szándékok alapján a dohányáruk átlagosan 15 százalékkal, a kenyér 20 százalékkal, a tej és a cukor 15 százalékkal, a csatornadíj 10 százalékkal, a szemétszállítás 10-17 százalékkal, a távfűtés 9, 5 százalékkal, míg a lakbérek 30 százalékkal lesznek drágábbak, mint 2000-ben. A jelentés szerint a Fed kimagasló mértékű kamatcsökkentése folytán a Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe 10 ezer pont körül alakul az év közepe felé.
Vágólapra másolva!

A Ecostat Mikroszkóp nevű kiadványa alapján a közlekedési tarifák az előzetes információk szerint 6-9 százalékkal, a MATÁV távközlési díjai pedig mintegy 3 százalékkal nőhetnek. Mindezek együttesen mintegy 2 százalékot adnak a 2001. évi várhatóan 8 százalékos fogyasztói áremelkedésben. Az elemzés szerint az idei infláció jelentős összetevői a vállalatok, a központi árhatóságok, illetve az önkormányzatok hatáskörébe tartozó, már bejelentett áremelések lesznek. A jelentés szerint várható 2 százalékpont körüli dezinflációs mérték megfelel a nemzetközi tapasztalatoknak.

Az Ecostat kis- és középvállalati szektorra vonatkozó inflációs felmérése szerint e cégek úgy vélik, hogy az erősebb inflációs nyomás fennmarad 2001 első felében. A kutatóintézet a válaszok alapján azt a következtetést vonta le, hogy a termelői árak 2000 novemberéig mért 11,7 százalékos növekedése - különösen az élelmiszeriparban - rövid időn belül nem mérséklődik. Ennek megfelelően a hazai kisvállalkozások túlnyomó többsége, 78 százaléka értékesítési árainak emelését tervezi 2001 első felében. A kérdezettek több mint fele 6-10 százalék közötti átlagos, 22 százaléka 0-5 százalék közötti, míg 18 százaléka 10 százalékot meghaladó emelést kíván végrehajtani saját hatáskörében. Ugyanakkor a cégek 22 százaléka jelezte, egyelőre nem kívánja emelni árait.

Az Ecostat szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme mérsékelt marad, s az eladások volumene 2001 májusában 4,8 százalékkal lesz magasabb az egy évvel korábbinál.

A gazdaságban meghatározó súlyt képviselő legnagyobb száz magyarországi vállalkozás (Top 100) négyötöde jelezte az Ecostatnak, hogy az idén saját hatáskörben áremelést tervez. Legnagyobb részük, 56 százalékuk, 5-10 százalék közötti, míg egynegyedük 10 százalék feletti áremelési szándékról nyilatkozott.

A kutatóintézet prognózisa alapján 2001 májusában az iparban a belföldi értékesítés 6,5 százalékkal, az exportértékesítés pedig 15,6 százalékkal bővül az előző év azonos időszakához képest. Az ipari termelés ugyanebben az időszakban 13,2 százalékkal növekszik a bázishoz képest.

Az Ecostat továbbra is valószínűnek tartja a részvénypiacok fellendülését, mivel az amerikai gazdaság növekedési ütemének túlzott lassulása miatt az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő FED kamatcsökkentésbe kezdett. A kutatóintézet úgy véli, ez jótékonyan hat a magyar részvénypiacra is, s így 2001 június végére a Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX 10.000 pont körüli értéken zár.

(MTI)

Korábban:

Közel tíz százalékos inflációt jósol az Ecostat
(2000. szeptember 28.)

Mérséklődő inflációra számít az Ecostat
(2000. augusztus 30.)

Ajánlat:

Ecostat

Az Üzleti Negyed makró rovata

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!