<P>A Concorde szerint begyűrűzik az amerikai recesszió</P>

Vágólapra másolva!
Akár két százalékkal is mérséklődhet a közeljövőben a magyar gazdaság növekedése, az észak-amerikai recesszió, illetve az EU ipari növekedésének lassulása miatt - állítja elemzésében Zsoldos István, a Concorde Értékpapír Rt. vezető közgazdásza. A cég decemberben még ötszázalékos gazdasági növekedést jósolt idénre, ám a tanulmányban jelezték: megkezdték az előrejelzés felülvizsgálatát.
Vágólapra másolva!

A Reuters januári felmérése szerint a hazai pénzpiaci elemzők átlagosan kerek öt- százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak 2001-re, a jóslatok 4,8-5,5 százalékos tartományban szóródtak. A prognózisok elkészülte óta több elemzőműhelyben folynak a felülvizsgálattal kapcsolatos számítások.

A Concorde tegnap publikált elemzése szerint az Egyesült Államok lassuló gazdasága nem hagyhatja érintetlenül sem az európai, sem a feltörekvő piacok növekedését.

Ezzel párhuzamosan az EU iparának lassulására is figyelmeztetnek az elemzők, így az 2,2 százalékra mérséklődhet a tavalyi 5,2 százalékos növekedésről. A magyar ipari termelés növekedése is lassul: míg tavaly 18 százalékkal nőtt az ipari termelés, ezzel szemben a növekedés idén 13 százalék körülire mérséklődik, a hozzáadott érték bővülése a tavalyi 13 százalékról 7 százalékra módosul. Így az ipari termelésnövekedés lassulása miatt akár két százalékkal csökkenhet a gazdasági növekedésre adott korábbi ötszázalékos előrejelzés.

Mind az európai, mind a magyarországi gazdasági fejlődésre hatással lehet, illetve növelheti a pénzügyi kockázatokat az Európában kezdődő választási szezon. Idén Olaszország, Franciaország, az Egyesült Királyság, majd jövőre Németország választja újra a képviselőit. Magyarország 2002-ben ugyancsak választásokra készül, ezt tükrözi a 2001-es lazuló költségvetési politika.

A Budapest Alapkezelő (BA) elemzői is 2001-es növekedési előrejelzésük módosításán dolgoznak - közölte Fórián Szabó Gergely. A BA legutóbbi Reuters-körkérdésben már nem is adott prognózist a folyamatban lévő felülvizsgálat miatt. A növekedés becslését bonyolítja, hogy a külpiaci lassulás mellett nem hagyható figyelmen kívül a növekvő belső kereslet - bővülő beruházások, illetve a lakossági fogyasztás - növekedésösztönző hatása, ám az előrejelzést mindenképp mérsékelni fogjuk - mondta az elemző.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Ecostat: 8 százalékos infláció, 10 ezer ponton a BUX 2001-ben
(2001. január 30.)

Ajánlat:

Az Üzleti Negyed makró rovata

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!