Drámaian lassul az amerikai növekedés

Vágólapra másolva!
Az előzetes, 2 százalékos várakozásokkal szemben mindössze 1,4 százalékkal bővült az amerikai gazdaság 2000 utolsó negyedévében. A várakozásoknál jóval gyengébb növekedési adat szinte biztossá teszi a jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatcsökkentését.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év harmadik negyedévében még 2,2 százalékkal, 2000 utolsó három hónapjában pedig mindössze 1,4 százalékkal bővült az Egyesült Államok gazdasága. Elemzők előzetesen 2 százalékos GDP-bővülésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévben. Tavaly az év egészében 5 százalékkal nőtt az Egyesült Államok gazdasága.

A Bloomberg hírügynökség emlékeztet: a mostani 1,4 százalékos a legrosszabb negyedéves növekedési adat az elmúlt öt és fél évben. Az éves növekedési adatok összevetése már kedvezőbb képet mutat: 1999-ben 4,2 százalékkal, 1998-ban 4,4 százalékkal bővült az amerikai GDP. A közelmúlt legerőteljesebb - 7,3 százalékos - növekedését 1984-ben regisztrálták.

A növekedési ütem drámai lassulása - 2000 első félévében még 5,9 százalékos volt a gazdasági növekedés éves összehasonlításban - nem jelenthet túlzott meglepetést a piacnak, mert Alan Greenspan Fed-elnök a múlt héten azt mondta, hogy "drámaian lassul a gazdaság bővülésének üteme, sőt jelenleg minden bizonnyal már nem is beszélhetünk gazdasági növekedésről".

A Bloomberg által megkérdezett 25 szakértő mindegyike biztosra vette, hogy a Fed szerdán véget érő kétnapos ülésén 50 bázisponttal csökkentik az alapkamatot. Az elemzők hozzátették: a mai számok tükrében valószínűsíthető, hogy a jegybank szerepét betöltő testület további kamatcsökkentést helyez kilátásba. A Fed következő ülése március 20-án lesz.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Fed

Korábban:

Elemzők szerint mindössze két százalékkal bővül az amerikai gazdaság
(2001. január 31.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!