A PKN Orlen Németország helyett Közép-Európában terjeszkedne

Vágólapra másolva!
A PKN Orlen lengyel kőolajipari nagyvállalat a korábbi bejelentésekkel szemben mégsem Németországban, hanem Közép-Európában terjeszkedne. A vállalat elnöke közölte: folynak a tárgyalások a PKN, az OMV és a Mol között a lehetséges regionális együttműködési formák kialakításáról.
Vágólapra másolva!

A PKN Orlen lengyel kőolajipari nagyvállalat beszüntette a tárgyalásokat a leunai (Lipcsétől nyugatra fekvő) Mider német kőolajfinomító 50 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról - közölte hétfőn a lengyel olajvállalat sajtóosztálya.

A PKN Orlen korábban azt tervezte, hogy 1,1 milliárd dollárért megvásárolja a francia TotalFinaElf konszerntől a Mider olajfinomító részvényeinek 50 százalékát, és átvesz 232 németországi és 33 csehországi benzinkutat.

A hétfői PKN-közlemény szerint a vállalat stratégiai befektetési tervei között valóban mérlegelte a leunai finomító részvényeinek megvásárlását is, de időközben lemondott erről a lehetőségről.

Andrzej Modrzejewski, a PKN Orlen elnöke a múlt héten megerősítette, hogy a plocki nagyvállalat 2001-ben részt vesz a közép-európai kőolajszektor fúzióját előkészítő tárgyalásokon. Közölte: megbeszéléseket folytatnak az osztrák OMV konszernnel és a magyar Mol Rt.-vel is, és úgy vélte, hogy a tárgyalások az év végéig bizonyos eredményekre vezetnek.

A PKN Orlen a lengyel kormány döntése alapján nem vehet részt a gdanski kőolajfinomító privatizációjában, ahol viszont a Molt esélyesként emlegetik. Szakértők szerint ez is az oka annak, hogy a PKN külföldön kíván terjeszkedni, és tárgyalásokat folytat a magyar céggel való együttműködésről.

A PKN-részvények árfolyama hétfő délután 1,3 százalékos drágulást követően 19,15 zloty volt a varsói tőzsdén. Mintegy 1,9 milliárd dolláros piaci tőkeértékével a vállalat a harmadik legnagyobb lengyel tőzsdei cég.

(MTI)

Ajánlat:

PKN Orlen

Korábban:

A PKN Orlen Németországban terjeszkedik
(2001. február 16.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről