A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az amerikai alapkezelők recessziótól tartanak

Vágólapra másolva!
A Merill Lynch által megkérdezett 222 alapkezelő 90 százaléka gondolja úgy, hogy elhúzódó gazdasági visszaesésre és lassú irányváltásra számít, csak 10 százalék nyilatkozott optimistán a gazdasági növekedést illetően. Az európai alapkezelők derűlátóbbak, legtöbbjük szerint az európai gazdaság nem lesz teljes mértékben kitéve a lassuló amerikai gazdasági növekedés hatásainak.
Vágólapra másolva!

Befektetési alapkezelők véleménye szerint nőtt az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyed - derül ki a Merrill Lynch értékforgalmazó és befektetési ház által 222 cégnél márciusban elvégeztetett globális felmérésből.

A Gallup intézet által feltett körkérdésre az alapkezelőknek csak a 10 százaléka válaszolt úgy, hogy V alakúra - vagyis gyors lassulás után gyors növekedést jelzőre - várja az amerikai gazdaság teljesítményének görbéjét; a többség U alakú grafikonra, vagyis elhúzódó visszaesésre és lassú irányváltásra számít.

Az amerikai alapkezelők márciusban átlagosan 45 százalékra tették a hazai gazdaság recesszióba fordulásának veszélyét a múlt havi 33 százalékos átlag után. Az amerikaiak 2001-re 1,9 százalékos éves GDP-növekedést jósoltak, 2002-re azonban már a gazdaság életre kelését jósolták.

Az európai alapkezelők derűlátóbbak saját földrészükkel kapcsolatban. Legtöbbjük úgy vélte, hogy az európai gazdaságok nem lesznek teljes mértékben kitéve az amerikai lassulás hatásainak - írta a felmérést ismertető Dow Jones. Az európaiak 39 százaléka az európai és a világgazdaság erősödését várja a következő 12 hónapra, részben jegybanki kamatcsökkentésektől segítve.

A valutauniós közös jegybanktól, az Európai Központi Banktól (ECB) ugyanakkor csak 35 bázispontos csökkentés várnak egy éven belül.

A Federal Reserve, az amerikai központi bank már januárban agresszív - eddig két menetben összesen 100 bázispontos kamatcsökkentéssel jellemzett - monetáris enyhítésbe kezdett, s általános várakozások szerint ezt már a jövő héten 50 bázispontos újabb csökkentés követi. Az irányadó amerikai egynapos jegybanki kamat most 5,5 százalék, az ECB irányadó rátája a tavaly október 5-i 25 bázispontos emelés óta változatlanul 4,75 százalék.

(MTI)

Ajánlat:

Merill Lynch

Federal Reserve

Európai Központi Bank


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!