A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P>Kérdéses az amerikai kamatcsökkentés mértéke</P>

Vágólapra másolva!
A tőkepiacok jelentős - 75 bázispontos -, míg a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők kisebb - 50 bázispontos - kamatcsökkentést várnak a jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozóinak keddi tanácskozásától. A szakértők szerint az utóbbi időszak makrogazdasági adatai nem indokolnak drasztikus kamatvágást.
Vágólapra másolva!

A Feddel követlen kapcsolatban lévő 25 kötvénykereskedő közül 10 a múlt héten úgy vélte, hogy a meredek tőzsdei árfolyamesések miatt a jegybank szerepét betöltő testület a drasztikusnak nevezhető, 75 bázispontos kamatcsökkentés mellett dönt. Hasonló igényeket fogalmazott meg a tőkepiac több szereplője is, miután a múlt héten a Dow Jones indexe 7,7 százalékot, a Nasdaq mutatója pedig az év eddig eltelt részében 23 százalékot vesztett értékéből.

A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett közgazdászok árnyaltabban látják a helyzetet: szerintük a közelmúltban nyilvánosságra került makroadatok a vártnál kedvezőbbek, és a Fed nem a piaci igények, hanem a gazdaság állapota alapján hozza meg döntését. Emlékeztettek: a fogyasztói bizalmi index csökkenése megállt, és az acélgyártás, valamint az autóeladások mutatói a vártnál kedvezőbben alakultak. Ugyanakkor a két januári - összesen egy százalékpontos - kamatcsökkentés ellenére februárban az ipari termelés tovább mérséklődött, ezért a makroelemzők 50 bázispontos kamatcsökkentésre számítnak.

David Jones, az Aubrey Lanston & Co vezető elemzője nem tartja valószínűnek, hogy a Fed a 75 bázispontos kamatcsökkentés mellett döntene, mert erre Greenspan elnöksége óta nem volt példa, és a lépés pánikot sugallna a gazdaság szereplői számára. Jones úgy vélte, hogy kedden 50 bázisponttal csökkentik a jelenleg 5,5 százalékos amerikai alapkamatot, amit áprilisban - szükség esetén - egy 25 bázispontos további csökkenés követhet. A szakértő szerint a 75 bázispontos csökkentéssel a Fed "ellőné a puskaporát", és Greenspan annál ravaszabb, mintsem hogy ezt megtegye.

Davisd Wyss, a Standard and Poor's elemzője másként látja a helyzet: szerinte a tőzsdeindexek zuhanása szélesíti a gazdasági válságot, ezért a szakértő 75 bázispontos kamatcsökkentést valószínűsít.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Fed

Korábban:

Az amerikai alapkezelők recessziótól tartanak
(2001. március 13)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!