A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P>A holland KPN eladja Pannon GSM-részesedését?</P>

Vágólapra másolva!
A KPN holland távközlési cég hétfőn hozza nyilvánosságra a vállalat 22 milliárd eurós adósságának csökkentésére vonatkozó tervét - írja a Financial Times. A KPN meg kíván szabadulni néhány, nem a főprofiljához tatozó tevékenységétől, így elképzelhető, hogy eladja a Pannon GSM-ben meglévő, 27 százalékos részesedését is.
Vágólapra másolva!

A brit pénzügyi lap információi szerint a KPN hétfőn bejelenti: 22 milliárd eurós adósága miatt eladja vagy csökkenteni kívánja 27 vállalatban meglévő részesedését. A holland távközlési cég a profiltisztítással és az adósság csökkentésével javítani szeretné besorolását a nagy nemzetközi hitelminősítő intézeteknél.

Jelenleg a KPN besorolása a Standar and Poor's hitelminősítőnél BBB+, a Moody's-nál pedig Baa2. A Merrill Lynch befektetési bank elemzői úgy vélik, hogy a besorolás feltornászásához a befektetői kategóriát jelentő A osztályzatig legalább 8-9 milliárd euróra volna szüksége a holland vállalatnak.

A KPN korábban sem titkolta, hogy a jövőben a holland, a német és a belga piacra kíván koncentrálni. A Financial Times értékelése szerint a távközlési vállalat már tavaly augusztusban lemondott arról, hogy Közép-Európában komolyan megvesse a lábát, amikor bejelentették, hogy értékesíteni kívánják a cseh Csesky Telecomban meglévő kisebbségi részesedésüket. Elemzők szerint a tranzakcióból mintegy 970 milliós bevétele számíthat a KPN.

A brit lap által megkérdezet elemzők úgy vélik, hogy a KPN kivonulása a közép-európai piacról folytatódik, és a cég értékesíteni kívánja a Pannon GSM-ben meglévő, 26,79 százalékos - mintegy 600 millió euró értékű - részesedését is.

Jelenleg a KPN a Pannon GSM legnagyobb tulajdonosa. A magyar mobilcégben jelentős - 23,43 százalékos - részesedéssel rendelkezik a norvég Telenor, és 20 százalékot meghaladó a finn Sonera részesedése is.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KPN

Pannon GSM

Korábban:

A Moody's két osztályzattal rontotta a KPN besorolását
(2001. február 13.)

A Standard and Poor's visszaminősítette a holland KPN-t
(2001. január 15.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!