<P>Tovább nőtt a kormány inflációs prognózisa</P>

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Kabinet ülése után Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán közölte: az eddigi folyamatokat áttekintve éves szinten 8-9 százalékos inflációra számít a kormány, 2001 decemberében pedig az egy évre visszatekintő pénzromlás mértéke 6-7 százalékos lesz. Az elmúlt napokban a kormány háromszor módosította inflációs prognózisát.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Kabinet egyetértett azzal, a magyar gazdaság összességében jó állapotban van, hiszen a folyó fizetési mérleg legutóbbi adatai igen kedvezőek, a gazdasági növekedés stabil.

Varga Mihály elmondta: az év első két hónapjában lehet, hogy az infláció magasabb volt a várakozásoknál, de ez a tavalyi magas világpiaci olajár és a dollárhoz képest gyengélkedő euró hatásának tudható be. A pénzügyminiszter szerint idén április végétől, illetve májustól erőteljes inflációcsökkenés indul majd meg, így az év végén a decemberi éves pénzromlás mértéke három százalékponttal kisebb lehet, mint tavaly decemberben. A Gazdasági Kabinet ülésén részt vett Járai Zsigmond jegybankelnök is, aki mind az inflációs prognózissal, mind a pénzromlás ütemének tervezett alakulására vonatkozó előrejelzéssel egyetértett.

A pénzügyminiszter közölte: hétfőn a gazdasági tanács áttekinti az infláció és a gazdaság egyéb mutatóinak alakulását. Varga Mihály úgy vélte, hogy a testület néhány ponton módosítani kívánja majd az államháztartás egyes tételeit, de az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított aránya nem változik, vagyis 3,2 százalék körüli deficitre számít a kormány. A Gazdasági Kabinet azzal számol, hogy a tervezettnél magasabb infláció miatti többletkiadások ugyanakkorák lesznek, min a többletbevételek.

A pénzügyminiszter elmondta: a hatósági árakat a kormányzat nem kívánja felülvizsgálni.

A kormány a kétéves költségvetés elkészítésekor 6 százalékos 2001-es inflációval számolt, és hivatalosan 5-7 százalékos idei pénzromlást prognosztizált. Szombaton a kabinet 6-7 százalékosra, hétfőn a pénzügyminiszter 7-9 százalékosra, a Gazdasági Kabinet szerdai ülése pedig 8-9 százalékosra módosított a kormány infláció előrejelzését.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Már a Pénzügyminisztérium is magasabb inflációra számít
(2001. április 2.)

A Pénzügyminisztérium 6-7 százalékra módosítaná az inflációs prognózist
(2001. március 31.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!