A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P>Csökkenő infláció, növekvő ipari termelés az Egyesült Államokban</P>

Vágólapra másolva!
A kedden nyilvánosságra került két makrogazdasági adat azt igazolja, hogy az amerikai gazdasági növekedés megtorpanása csak átmeneti jelenség. A márciusi infláció hét hónapja a legalacsonyabb volt, míg az ipari termelés öt hónapos csökkenés után ismét emelkedett. Elemzők szerint továbbra is bizonytalan, hogy mikor csökkenti újból irányadó kamatát a jegybank szerepét betöltő Fed.
Vágólapra másolva!

Márciusban 0,1 százalékkal - hét hónapja a legalacsonyabb havi ütemben - emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban havi összevetésben. Az éves infláció 2,9 százalékos volt. A kedden nyilvánosságra került adatok megfelelnek az előzetes elemzői várakozásnak. Az amerikai munkaügyi minisztérium a kedvező inflációs adatokat az energiaárak jelentősen csökkenésével indokolta.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve keddi közleménye szerint az Egyesült Államok ipari termelése - öt hónapos, folyamatos csökkenés után - márciusban 0,4 százalékkal bővült. Elemzők korábban a kibocsátás további szűkülésére számítottak.

A két adatból elemzők szerint ellentétes következtetések vonhatók le: míg az infláció csökkenése szabad utat adhat az esetleges további kamatcsökkentésnek, addig az ipari termelés bővülése azt jelzi, hogy a gazdaság további drasztikus beavatkozás nélkül is túljuthat a recesszión.

(MTI)

Ajánlat:

Federal Reserve

Korábban:

Javult az amerikai beszerzési menedzserindex márciusban
(2001. április 2.)

Az amerikai gazdaság egy százalékkal növekszik az első negyedévben
(2001. március 27.)

Elmarad a várakozásoktól az amerikai kamatcsökkentés
(2001. március 20.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!