Vágólapra másolva!
Rekordideig tartó deflációról és meredeken eső termelésről szóló gazdasági adatok fogadták az újonnan hivatalba lépő Koizumi Junicsiro japán kormányfőt. Lapértesülések szerint hamarosan távozik a szigetország jegybankjának vezetője.
Vágólapra másolva!

A pénteken közzétett adatok szerint márciusban az előzetes becsléseknél kétszer nagyobb mértékben, 2,1 százalékkal csökkent a japán ipar termelése, s ezzel együtt az első negyedévben összesen 3,7 százalékos volt az ipari kibocsátás visszaesése a tavalyi utolsó három hónaphoz képest.

Pénteken közölték azt is, hogy a tokiói térségben megfigyelt fogyasztói árszint áprilisban 0,8 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly áprilisinál; a friss élelmiszerek kiszűrésével számolt éves magdefláció 0,9 százalékos volt. Ez volt az országos inflációs trend előrejelzéséhez kulcsfontosságú térségben sorrendben a 20. deflációs hónap, ami rekordnak számít. Az országos szintű, éves magdefláció márciusban 0,6 százalék volt, jóllehet havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A márciussal befejeződött pénzügyi év volt sorrendben a harmadik, amelyben csökkent a fogyasztói árszint, és ez szintén rekord hosszúságú deflációs időszak.

A japán sajtó szerint a jövő héten benyújtja lemondását Hajami Maszaru, a japán jegybank kormányzója. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy Koizumi kormányfő várhatóan olyasvalakit jelöl a posztra, aki hajlamosabb lesz az agresszív monetáris enyhítésre. A japán jegybank márciusban visszatért a tavaly felszámolt zérókamat-politikához a rövid távú finanszírozásban, vagyis a kereskedelmi bankok gyakorlatilag kamatmentesen vehetnek fel napi hiteleket.

(MTI)

Korábban:

Tovább lassult a japán gazdaság
(2001. április 25.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről