A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az elfogadott jövedéki törvények szerint a dobozos cigarettáknál 18 százalékos a jövedéki adó. A költségvetési törvényjavaslat szerint ez 20 százalékra emelkedik, míg a vágott dohány jövedéki adója 3 százalékkal fog nőni. Eszerint egész Európában Magyarországon lesz a legolcsóbb a sodort cigaretta.
Vágólapra másolva!

Felborulhat a hazai dohánypiac, a Népszabadság szerint. Elképzelhető ugyanis, hogy az áremelkedés hatására, amely a jövedéki adó emelésének egyenes következménye, a fogyasztók egy része áttér a vágott dohány vásárlására. Még az is elképzelhető, hogy a határokon túlról is Magyarországra járnak majd vágott dohányért, hiszen ha a jelenlegi elképzelések valósulnak meg, e termék egész Európában nálunk lesz a legolcsóbb.

A 2003-as adó- és járulékmódosítások/uzletinegyed/hirek/20021112elfogadtakaz.htmlÜzleti Negyed - Adó rovat/uzletinegyed/ado/index.html

Ha a cigaretta és a vágott dohány adótartalma nem közeledik egymáshoz, szegényebb lesz a költségvetés. Ahhoz ugyanis, hogy a cigaretta továbbra is versenyképes maradjon a vágott dohánnyal szemben, a sodornivaló adójának 33 százalékkal kellene emelkednie, ami ötmilliárd forint bevételt jelentene a büdzsé számára. A sodorni való dohány piaci részesedése öt százalékos, ami nagyjából egymilliárd szál cigarettának felel meg.

A cigarettagyártók ugyancsak rosszul járhatnak azzal, ha a vágott dohány adója mindössze három százalékkal emelkedik. A nemzetközi tapasztalatok szerint komoly piacvesztéssel kell szembenézniük. A kilencvenes években Hollandia kormánya például az adóemelések idején - a magyar elképzelésekhez hasonlóan - megfeledkezett a vágott dohányról, így most minden második holland dohányos kézzel sodor magának füstölnivalót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!