Egyesült Királyság (BT állandó tag)

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legelhivatottabb támogatója Tony Blair, bár ez elemzők szerint ez sokba kerülhet a brit miniszterelnöknek: a parlament megszavazta ugyan az amerikai álláspont támogatását, ez ellenzéki segítség nélkül nem ment volna, hiszen a kormányon lévő Munkáspárt képviselőinek harmada szavazott ellene. Egy ENSZ-támogatás nélküli iraki háború esetén lemondások sorozata fenyegeti a Blair-kabinetet, írta az Economist. 
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában 1997 óta tavaly regisztráltak először államháztartási hiányt: a 13 milliárd font deficit a GDP 1,3 százalékának felelt meg. 2002-ben az Egyesült Királyság nemzeti összterméke (GDP) 1,6 százalékkal nőtt, ami 1992 óta a legalacsonyabb növekedési ütem. A befektetések szintje tavaly soha nem látott mértékben, 10 százalékkal csökkent, míg az export 1975 óta a legalacsonyabb szinten van, a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint. A külkereskedelmi hiány így rekordszintű, 34,3 milliárd font volt 2002-ben.

Az Egyesült Királyság EU-n kívüli legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok. Ide irányul a kivitel 15 százaléka, és innen származik a behozatal 13 százaléka. A brit export 54 százaléka az Európai Unióba (Németország 11%, Franciaország 7%, Hollandia 6%) irányul, míg az EU-ból behozott áruk 48 százalékát (Németország 11%, Franciaország 9%, Hollandia 7%) teszik ki a teljes importnak.

Nagy-Britannia olajkészlete hozzávetőlegesen 5 milliárd hordóra tehető, a lelőhelyek többsége az Északi-tengeren található. A világpiacokon irányadónak tekintett Brent-olajfélét az egyik itteni mezőről nevezték el. (Később az egész régióról származó kőolajra ezt a nevet kezdték használni.) Bár az északi-tengeri régióban viszonylag drága a kitermelés (a brit ipari minisztérium adatai szerint átlagosan hordónként 17 dollár), az olaj minősége, a térség politikai stabilitása és az európai piacokhoz való közelsége miatt fontos piaci szerepet kapott.

2002-ben az Egyesült Királyság olajtermelése 2,5 millió hordóra esett vissza az 1999-ben regisztrált közel 3 millió hordóról, és az előrejelzések szerint a termelés mértéke idén tovább csökken. A britek a jó minőségű kőolaj többségét exportálják, míg gyengébb minőségű olajat hoznak be, főként a Közel-Keletről. Az 1998-ban létrehozott nyersolaj és földgáz akciócsoport (British Oil and Gas Industry Task Force) feladata az volt, hogy az iparág jövőjét megvitatva tervet dolgozzon ki a kormányzat és a 100 százalékban magánkézben lévő olajtársaságok együttműködéséről. A szervezet jogutóda, az ún. "PILOT" feladata az, hogy megvalósítsa ezeket a terveket: 2010-re napi 3 millió hordó fölé emelje a termelést, évente 4,8 milliárd dollárnyi befektetést biztosítson az iparágba, 100 ezer új munkahelyet teremtsen és 2005-re 50 százalék fölötti olajexportot érjen el.

Az elektromosáram-termelésnek 73 százalékát fedezi Nagy-Britannia nyersolajból, míg 23 százalékát nukleáris úton állítja elő. Vízi erőművekkel 1 százalékot, alternatív forrásokból pedig 2 százalékot termel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről