Vágólapra másolva!
A spanyol lakosság 85 százaléka ellenzi az Irak elleni háborút. A spanyol parlament támogatásáról biztosította Jose Maria Aznar miniszterelnököt, és az Egyesült Államok háborús politikája mellett döntött. Ezzel elemzők szerint Spanyolország Amerika egyik legváratlanabb szövetségese lett Irak-ügyben.
Vágólapra másolva!

A negyedik negyedévben a munkanélküliség 11,45 százalékos volt Spanyolországban a spanyol statisztikai hivatal adatai szerint. A nemzeti össztermék (GDP) növekedése 2,1 százalékos volt a negyedik negyedben, éves összevetésben.

A spanyol külkereskedelmi deficit 2002-ben 43 milliárd euró volt, amiből 17 milliárd euró hiány az Európai Unió országaival folytatott kereskedelemben keletkezett.

Spanyolország legnagyobb exportpartnerei az Európai Unión belül Franciaország 19,5 százalékkal, és Németország 11,8 százalékkal. Az Egyesült Államokba a teljes kivitelből 4,4 százalékot, míg a latin-amerikai országokba 6 százalékot exportálnak. Az unión belül jelentős kereskedelmi partner Nagy Britannia, ahová a kivitel közel 9 százaléka irányul, a behozatal pedig 7 százalék a szigetországból. Az import szempontjából is Franciaország és Németország dominál az EU-n belül, de Olaszország is fontos szerepet játszik 10 százalékot megközelítő behozatallal. Az EU-n kívüli import 7,3 százaléka az OPEC-től, közel 5 százaléka pedig az Egyesült Államokból származik.

Bár csökkent az olajfogyasztás szintje, a nyersanyag még mindig igen fontos szerepet játszik Spanyolország gazdaságában. 2001-ben a spanyolok 1,5 millió hordó kőolajat használtak el naponta, ennek 99 százaléka importból származott. Spanyolország elektromosáram-termelése 57 százalékban nyersolajra, 28 százalékban atomerőművekre, 12 százalékban vízi erőművekre, 3 százalékban pedig alternatív forrásokra épül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről