A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna | Pusztai Liza
14:30VívásLiza Pusztai-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
14:30VívásLuca Szucs-Yoana Ilieva
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Váratlan és jelentős jegybanki kamatemelés

Vágólapra másolva!
Tovább gyengült a szerdai záróárfolyamához képest a forint csütörtök délig annak ellenre, hogy a jegybank a kormánnyal egyetértésben, azonnali hatállyal, 200 bázisponttal, 9,5 százalékosra emelte alapkamatát. A jegybank azután döntött így, hogy 270 forintot is adtak egy euróért a hivatalos kereskedés kezdete előtt. Délben egy euró 266 forint volt, míg az MNB 250 forint körüli euróárfolyamt tart kívánatosnak.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Járai Zsigmond

A váratlan kamatvágás ellenére gyengül a forint: csütörtökön délben 265,50/266,00 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon, több mint egy forinttal többe a szerda délutáni 264,60/90 forintos árnál; a magyar fizetőeszköz 5,88 százalékon állt a sáv erős oldalán, ami 36 bázisponttal gyengébb a szerda délutáninál. A délelőtti, rendkívül ideges kereskedés során az euróval 261,75 és 270,25 forint között kereskedtek. Néhány alkusz úgy véli, hogy a kamatemelés nem megfelelő a forint erősítésére, mert nem helyettesíti a valóságos intervenciót, vagyis a jegybank forintvásárlását.

Piaci szereplők egész héten jegybanki kamatemelést valószínűsítettek, de arra számítottak, hogy a döntés hétfőn, a Monetáris Tanács rendes ülésén születik meg. A forint erősítése érdekében a jegybank legutóbb június 10-én 100 bázisponttal, 7,5 százalékosra emelte a jegybanki alapkamatot.

Valutaváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.phpA jegybanki alapkamat alakulása/uzletinegyed/ado/20000605152744BPXL.html

A mostani döntés néhány napon belül feltehetően már érdemben erősítheti a forintot, mivel az Európai Központi Bank irányadó kamata 2 százalékos, vagyis a kamatok közötti különbség 7,5 százalékpontosra emelkedett. Mivel az állampapírok hozama a jegybanki alapkamathoz igazodik, a befektetők Magyarországon jóval nagyobb biztos hozamra számíthatnak, mint akár Európában, akár az Egyesült Államokban. A hozam érdekében devizájukat forintra váltják, ami növeli a magyar fizetőeszköz iránti keresletet, így a forint árfolyamát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!