Gyorsan gyógyul a SARS-ból Ázsia gazdasága

Vágólapra másolva!
A SARS járvány kitörésekor elemzők gazdasági összeomlást jósoltak Ázsiában, azonban pont az ellenkezője következett be. A kínai és japán kormány által nyilvánosságra hozott adatok alapján úgy tűnik, igen gyorsan regenerálódik a SARS járványban érintett országok gazdasága. Egyes ágazatoknak még jót is tett a járvány, a japán szolgáltatóipar például hatalmas nyereséget könyvelhetett el abból, hogy az emberek a járvány idején nem utaztak külföldre.
Vágólapra másolva!

Bár SARS járvány Kínában szedte a legtöbb áldozatot, az ország gazdasága szinte meg sem érezte a járványt. Az elmúlt fél év során a kínai export egyharmadával nőtt éves összevetésben, és a járvány jó hatással volt az amúgy is fellendülő kínai autópiacra. Az emberek azért vettek több autót, hogy elkerülhessék a SARS fertőzéssel fenyegető tömegközlekedést - írja a BBC elemzője. A kínai gazdaság annak ellenére teljesített ilyen jól, hogy a SARS Délkelet-Kínában, az ország legfőbb ipari és gazdasági központjában tört ki.

A japán gazdaság is profitot könyvelhetett el a SARS hatásaiból. A járvány maga nem érte el a szigetországot, a kitörésekor elemzők mégis azzal fenyegettek, hogy a japán gazdaság a többi - SARS által érintett - ország gazdaságával együtt szenvedi meg a vírust. Nem így történt: a SARS egyetlen igazán érezhető hatása abból állt, hogy kevesebb japán utazott külföldre: májusban csak félmillió, az áprilisi másfélmillióhoz képest. Az otthon maradottak azonban otthon fogyasztottak, ezzel sikerült felére mérsékelni a japán szolgáltatóipar ez évi veszteségét. Az otthon maradók miatt a kereskedelmi és szolgáltató szektor 29 százalékos bevétel növekedést könyvelhetett el az előző negyedévhez képest.

A SARS járványnak természetesen voltak vesztesei is: a kisebb országok komolyabban megsínylették a járványt. Tajvan, Szingapúr és Hongkong piacait érzékenyebben érintette a betegség. Elemzők szerint azonban már most minden jel arra mutat, hogy ezek a gazdaságok is gyorsan visszatornázzák magukat a járvány kitörése előtti szintre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről