Ötödével nő a hazai hitelállomány

Vágólapra másolva!
Idén huszonegy százalékkal növekszik a bankok hitelállomány az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, a GKI Gazdaságkutató Rt. felmérése szerint. A növekedés elsősorban a lakossági, és a kisvállalkozások által felvett hiteleknek köszönhető, áll a felmérésben.
Vágólapra másolva!

A GKI felmérésében szereplő pénzintézétek a magyarországi baknrendszer mérlegfőösszegének 79 százalékát képviselik. A bankok várakozása alapján a banki hitelállomány az év végéig 8600 milliárd forintra növekszik, ez 1500 milliárd forinttal több a tavalyi összeghez képest.

Hitel/uzletinegyed/hitel/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata.

A vállalati hitelezésen belül új terület jelent meg az uniós csatlakozás kapcsán: a kisvállalkozások több hitelt vesznek fel, hogy az EU-s környezetvédelmi és higiéniai normákhoz igazíthassák tevékenységüket. Egyébként a vállalati hitelek részesedése nem növekszik majd a többi hitelhez viszonyítva.

A bankok idén is a lakossági hitelek erőteljes növekedésére számítanak. Az év folyamán eddig 20 százalékkal nőtt a lakossági hitelállomány a tavaly decemberi adatokhoz képest. A pénzintézetek az év végéig további 650 milliárd forintos lakossági hitelfelvételre számítanak, így a lakossági hitelek teljes összege eléri majd a 2400 milliárd forintot, ez 63 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A lakosági hiteleken belül a GKI külön figyelmet szentelt az ingatlanhitelezésnek, ezek növekedése jóval meghaladja az összes lakossági hitel növekedési ütemét, ez 2003-végére körülbelül 75 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz viszonyítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről