Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Az Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat gyorsjelentése szerint az idei év második negyedében mind az övezet, mind az EU egésze stagnált az előző negyedévhez képest. Emellett az eurózónához tartozó országok közül kettő, Németország és Hollandia is recesszióban van, miután mindkettőjüknél legalább két egymást követő negyedévben csökkent a GDP. Az Európai Bizottság szerint egyértelműen kedvezőtlenek, de nem meglepőek az adatok.
Vágólapra másolva!

Világos, hogy ezek a számok nem jók, de ezzel együtt is összhangban vannak a várakozásainkkal csakúgy, mint az idei év második felére vonatkozó növekedési előrejelzések, mondta az Eurostat szóvivője. A mostani várakozások szerint az eurózónában a harmadik negydévben 0 és 0,4 százalék között lehet a növekedés, amely az utolsó negyedévre némileg felgyorsulhat ugyan, de még így is csak 0,2-0,6 százalék közötti értékre. A tavalyi év második negyedéhez képest az euróövezetben 0,4, az EU egészében pedig 0,6 százalékos volt a növekedés az Eurostat adatai szerint.

Recesszió Németországban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030814recesszio.html

Hollandiában 0,5 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben az elsőhöz képest, éves összevetésben pedig 0,9 százalékos volt a csökkenés. A holland statisztikai hivatal közleménye szerint ilyen nagy mértékű visszaesésre a 80-as évek eleje óta nem volt példa az országban. Hollandia már a második negyedévben is recesszióban volt, miután a tavalyi negyedik negyedévi 0,2 százalékos GDP-csökkenést az idei év első három hónapjában további 0,1 százalékos visszaesés követte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről