A vártnál kisebb az euróövezet inflációja

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben júliusban 1,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció - közölte az EU statisztikai hivatala megerősítve az előzetes adatokat. Elemzők 2 százalékos éves növekedést vártak. A fogyasztói árak havi csökkenése 0,2 százalékos volt. Az övezet ipari termelése 1,6 százalékkal csökkent júniusban éves összehasonlításban.
Vágólapra másolva!

Elemzők 2,0 százalékos tizenkét havi inflációt és 0,2 százalékos havi deflációt vártak júliusról. Júniusban 2, májusban 1,9, áprilisban 2,1, márciusban és februárban 2,4, januárban 2,1, tavaly decemberben 2,3 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés a 12 államot felölelő zónában.

Júliusban a havi defláció a legmagasabb volt az utóbbi két éven belül. A még nagyobb árcsökkenést csak a nyaralási-üdülési szolgáltatások fékezték, annak ellenére, hogy az elemzők az aszályos nyár miatt az élelmiszerektől is drágulást vártak. Júliusban az élelmiszerárak még átlagosan 0,3 százalékkal estek az euróövezetben, habár 2,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az EU statisztikai hivatalának közlése szerint az euróövezetben júniusban 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés májushoz képest, és 1,6 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól.

Az euróövezeti ipar termelése - az építőipar nélkül - májusban 1,3 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Áprilisban 0,7 százalékkal nőtt, márciusban stagnált, februárban 2,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről