A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMárton Anna | Pusztai Liza
14:30VívásLiza Pusztai-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
14:30VívásLuca Szucs-Yoana Ilieva
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Kitiltják a háború ellenzőit az iraki újjáépítésből

Vágólapra másolva!
A Pentagon kizárta a francia, német és orosz vállalatok részvételét az iraki újjáépítésre kiírt pályázatokon. A magyarázat szerint ezen országok vállalatai azért nem vehetnek részt a mintegy 20 milliárd dollárra becsült újjáépítésben, mert ez sértené az Egyesült Államok alapvető biztonsági érdekeit, írta a The New York Times. 
Vágólapra másolva!
A beígért iraki segélyek töredékét igazolták vissza/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031208abeigert.html

A Pentagon pénteki határozata, melyet a védelmi miniszterhelyettes, Paul D. Wolfowitz hozott nyilvánosságra, az eddigi legkomolyabb megtorlás az Egyesült Államok részéről a háborút ellenző országokkal szemben. A Bush-adminisztráció már a háború előtt figyelmeztetett: azok az országok, amelyek ellenzik a háborút és nem csatlakoznak az Amerika vezette koalícióhoz, nem kapnak majd szerepet a háború utáni újjáépítésben. Azt azonban eddig a határozatig nem állította senki, hogy az ezekben az országokban működő társaságokat ily módon sújtják majd - írta a vezető amerikai lap.

A pályázók 26 szerződésért versenghetnek majd, melyeknek összértéke 18,6 milliárd amerikai dollár, és amelyek alapján újjáépítik Irak elektromos- , olaj- és vízhálózatát. Az elfogadott határozat szerint kizárólag amerikai, iraki és a háborút támogató 61 ország cégei vehetnek részt a tendereken. A dokumentum azzal indokolja a három ország kizárását, hogy az az Egyesült Államok alapvető biztonsági érdekeit szolgálja. Más magyarázatot nem fűztek a döntéshez, írta a The New York Times.

Cheney volt cége túlszámlázott az iraki benzinimportért/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20031016cheney.html

A demokraták körében nagy tiltakozást váltott ki a határozat. Joseph R. Biden szenátor közleményt adott ki, amelyben közölte: a határozat nem éri el célját, viszont tökéletesen elidegeníti azokat az országokat, amelyekre az Egyesült Államoknak szüksége van Irakban. A republikánusok körében sem volt teljes az egyetértés: az Irakból nemrég visszatért Christopher Shays képviselő szerint egyértelmű, hogy be kellene vonni a franciákat, németeket és oroszokat a folyamatba. Egy másik republikánus, Frank R. Wolf úgy véli, hogy mindent meg kellene tenni, hogy teljes mértékben nemzetközivé váljon az újjáépítés folyamata.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!