A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Meredeken zuhan a forint árfolyama

Vágólapra másolva!
A hazai fizetőeszköz 4,80 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán pénteken egy órával a piac nyitása után, csaknem két forinttal gyengébben az euróhoz képest. Szakértők szerint a külföldiek tesztelik a piacot forinteladással. Egyesek szerint nincs kizárva, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén kamatemelésről dönt, mások azonban azt mondják, hogy a piac szerint ez nem valószínű, és inkább a kijelölt pénzügyminiszter nyilatkozatának tulajdonítják a forint gyengülését.
Vágólapra másolva!
Bokros államháztartási reformot sürget/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040206bokros.html

Az euróval 268,65/268,95 forint között kereskedtek pénteken egy órával nyitás után a bankközi devizapiacon, ami egy forinttal több a 267,40/267,70-es nyitóárfolyamnál, és közel két forinttal erősebb a csütörtöki 267,10/20 forintos kurzusnál. A hazai fizetőeszköz 5,25 százalékon nyitott pénteken reggel a csütörtök délutáni 5,39 százalékos szint után, aztán meredeken esni kezdett., és fél tizenegyre elérte a 4,80 százalékot.

A távirati irodának nyilatkozó kereskedők szerint a nap folyamán az árfolyamok tesztelése történik, a külföldiek kitartó euróvásárlása (forinteladása) következtében az euró akár 269-270 forintig is erősödhet. A régió többi valutáját is sújtja a negatív hangulat, a zloty árfolyama is erősen gyengült, csütörtökön elérte a történelmi mélypontot. Egyes elemzők szerint ma van az utolsó nap arra, hogy a hétfői Monetáris Tanács-ülés előtt a spekulánsok kikényszeríthessenek egy gyengébb forintárfolyamot, kamatemelés felé kényszerítve a jegybankot.

Tovább nőtt a tavalyi hiány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040206tovabb.html

Mások szerint azonban a piacon az a kialakult vélemény, hogy az MNB nem fog kamatot emelni hétfőn, és inkább a kijelölt pénzügyminiszter szavaival indokolták a forint gyengülését. Draskovics Tibor pénteken bejelentette, hogy a tavalyi államháztartási hiány legföljebb a GDP 5,8 százaléka volt eredményszemléletben, az EU-módszertana szerint. Ez magasabb szám, mint az eddig ismert 5,6 százalék - a helyi önkormányzatok nélkül -, de ez nem befolyásolja az idei 4,6 százalékos GDP-arányos hiánycélt, mondta Draskovics Tibor.

A dollárhoz képest is jelentősen gyengült a forint, az amerikai fizetőeszköz nyitáskor 212,90/213,30 forint között cserélt gazdát, ami csaknem két forinttal erősebb a 211,40/211,70-es csütörtöki szintnél, majd a dollár árfolyama tovább erősödött, és fél tizenegy körül már 214,03/214,35 forintot ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!