4,85 milliárdért vettek üdülési csekket tavaly

Vágólapra másolva!
A munkáltatók tavaly összesen 4,85 milliárd forint értékben vásároltak üdülési csekket dolgozóik számára, ami 3 milliárddal több az egy évvel korábbi értéknél. 2003-ban 3,4 milliárd forint értékben váltottak be csekket az üdülők a több mint kétezer elfogadóhelyen - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A megnövekedett érdeklődés oka, hogy 2003. január 1-től az üdülési csekk értéke teljes mértékben adó- és járulékmentessé vált a minimálbér összegéig, szemben a korábbi 50 százalékos, maximum 20 ezer forintos összegig szóló mentességgel. A pénzben nyújtott juttatásokkal szemben így személyenként akár 90 ezer forintot is megspórolhat egy cégvezető, ha a jutalmazás e formáját választja. Idén tovább nő az adómentes csekkérték, így egy kétgyerekes család a szülők munkáltatójától akár 212 ezer forint értékben kaphat üdülési csekket, amit egy évben belül lehet beváltatni.

A 2002-es 81 ezerről tavaly 174 ezerre nőtt azok száma, akik igénybe vehették az üdülési csekket. 2003-ban a 4,85 milliárd forint értékben kibocsátott csekkből 3,4 milliárd forintot váltottak be. A legtöbbet, 3,3 milliárd forint értékben a részvénytársaságok és a kft.-k vásároltak dolgozóiknak. A költségvetési intézmények 1 milliárdért vásároltak csekkeket.

Az alacsony jövedelmezőségű vállalkozások számára (amelyek nem tudnak dolgozóik üdültetésére költeni) hamarosan pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Ennek keretében 400 millió forintot osztanak szét vállalkozásoknak, hogy alacsony keresetű dolgozóiknak, vagy nyugdíjas korú volt munkavállalóinak üdülési csekket vásárolhassanak - írja a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről