Egyelőre elkerüli a recesszió az amerikai gazdaságot

Vágólapra másolva!
Az amerikai kereskedelmi minisztérium felülvizsgált adatai szerint - a júliusi hivatalos becsléstől elmaradva - 0,2 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A vártnál rosszabb adat nyomán mégis optimista hangulat alakult ki a tengerentúlon, mert korábban néhány elemző negatív értéket valószínűsített. A második három hónapban a magánfogyasztás 2,5 százalékos növekedése tartotta pozitív tartományban a GDP növekedését. 
Vágólapra másolva!

A második negyedévben 0,2 százalékkal nőtt éves összevetésben az amerikai gazdaság teljesítménye a kereskedelmi minisztérium szerdán kiadott, felülvizsgált adata szerint. Ez nyolc évi mélypont, és sokkal rosszabb az előzetes becslésnél, a piacok mégis megkönnyebbüléssel fogadták a bejelentést, mert sok elemző negatív számot várt a negyedévre, előrevetítve a recesszió lehetőségét.

A júliusban közzétett első hivatalos becslés 0,7 százalékról szólt. A Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusának átlaga stagnálást valószínűsített a vizsgált időszakra, mínusz 0,2 százalékos és plusz 0,2 százalékos növekedés közötti szórással.

Az első negyedévben még 1,3 százalékos volt az amerikai gazdaság éves növekedési üteme. A második negyedévi GDP-növekedésnél rosszabbat legutóbb 1993 első három hónapjában mértek, 0,1 százalékos visszaeséssel.

A New York-i határidős indexek azonban mégis emelkedéssel reagáltak arra, hogy nem negatív növekedésről adott számot a kereskedelmi tárca az első felülvizsgálatban. A DJIA és a Nasdaq futures egyaránt 0,3 százalék körüli nyereségben járt a közlemény ismertetése után a korábbi negatív értékek helyett.

A legnagyobb európai értéktőzsde, a londoni is nyereségbe fordult: az irányadó FTSE 100-as index az adat előtti veszteséges szintjéről több mint 25 ponttal 4,7 pontos, 0,1 százalékos pluszba - 5439 pontra - ugrott.

A második negyedévben az amerikai GDP kétharmadát adó magánfogyasztás 2,5 százalékos erősödése tartotta pozitív tartományban a növekedést, mert az üzleti szféra beruházási kiadásai meredeken, 14,6 százalékkal csökkentek.

A gazdaság lassulása a vállalati profitokat is kikezdte az idei első fél évben. A keddi GDP-jelentés szerint az amerikai vállalati szféra adózott eredménye átlagosan 2,0 százalékkal csökkent a második negyedévben az első három hónapban mért 7,8 százalékos visszaesés után.

A személyi fogyasztási kiadások árindexe - a Federal Reserve által favorizált inflációs barométer - 1,6 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben az első negyedévi 3,2 százalék után.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a január elején kezdett agresszív monetáris enyhítési kurzus jegyében eddig hét menetben összesen 300 bázisponttal 3,5 százalékra - 1994 áprilisa óta a legalacsonyabbra - csökkentette irányadó egynapos kamatát.

(MTI)

Ajánlat:

Federal Reserve


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről