Nevet változtat a Philip Morris

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb dohánykonszernje, a Philip Morris nevet változtat - közölte a társaság csütörtökön, a New York-i tőzsdezárás után. A cég új neve Altria Group lesz.
Vágólapra másolva!

A több jelentős élelmiszeripari céget tömörítő Philip Morris névváltoztatásának a célja, hogy az anyavállalat különböző szegmensekben működő vállalatait világosan meg lehessen különböztetni egymástól, a társaság elnöke azonban a cég lendületes fejlődésével is kapcsolatba hozta a név és egyben az arculat megváltoztatásával járó akciót.

Az új név - amely a latin "altrus" (magasság, magasabbra) szóból ered - jól jelzi, hogy a cég az utóbbi pár évben jelentős változáson ment keresztül - nyilatkozta Geoffrey C. Bible, a cég elnöke, és ez a tény nagyjából meg is állja a helyét. A konszern tavaly jutott hozzá a világ legnagyobb rágcsálnivaló-gyártójához, a Nabisco-hoz, melyet - a Magyarországon leginkább a Milka révén ismert - Kraft Foods élelmiszeripari csoportba integrálva, júniusban vitt a tőzsdére. A Philip Morris a Krafton kívül a Miller söripari céget foglalja magába, a bevásárlások ellenére azonban a konszern messze legjövedelmezőbb üzlete még mindig a dohány feldolgozása és a cigarettagyártás.

A kritikusok szerint persze más, az előbbieknél logikusabb magyarázata is van a névváltoztatásnak. Mióta a Philip Morris - a dohányperek által - rendszeres negatív szereplője az amerikai sajtónak, a cég tőzsdei szereplése sem megy zökkenőmentesen. A társaság részvényárfolyama még a kilencvenes évek tőzsdei szárnyalásakor is igen gyatrán szerepelt, pedig a "dohánygyár" a világ leginkább nyereséges cégei között foglal helyet.

A konszern a leányvállalatok nevét nem kívánja megváltoztatni, az új névre pedig még a 2002-es tavaszi közgyűlésnek is áldását kell adnia.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Philip Morris

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről