A Standard and Poor's is rontott a japán osztályzaton

Vágólapra másolva!
Japán gazdasági kilátásai még borúsabbá váltak szerdán azzal, hogy az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő is rontotta a japán szuverén besorolást. A hitelminősítő jelezte azt is, hogy a közeljövőben esetleg leértékelheti Japán tíz vezető nagybankját.
Vágólapra másolva!

A Standard and Poor's AA pluszról AA-ra csökkentette a japán hosszú lejáratú devizaadósság osztályzatát, negatív kilátással, miután két nappal előtte a Fitch európai hitelminősítő ugyanezt tette. A Standard and Poor's a várható további gazdasági rosszabbodással, és a költségvetési hiány növekedésével indokolta döntését. Közölte, hogy további rontások várhatók, ha a japán államadósság növekedésének jelenleg várható üteme megmarad.

Az évtized közepére a Standard and Poor's a GDP 175 százalékának megfelelő japán kormányadósságra számít, a mostani 130 százalék körüli arány helyett. Az osztályzat rontásának másik oka, hogy a bankrendszer továbbra is elég kilátástalanul küzd az előző évtized ingatlanspekulációi után maradt rossz adósságokkal, és a probléma rendezéséhez még sok közpénzre lesz szükség.

A hitelminősítő jelezte, hogy esetleg hamarosan leértékel tíz vezető japán bankot. Ezután a tokiói értéktőzsdén a bankok átlagosan 3,64 százalékkal visszaestek, már 38 százalékkal elmaradva a májusban elért idei csúcstól.

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium szerdai közleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom októberben 4,9 százalékkal volt kisebb, mint tavaly októberben. Ez 1999. január óta a legnagyobb visszaesés, a hetedik havi egyhuzamban, és nagyobb, mint amit elemzők vártak. A megbízhatóbb adatközlő és a fogyasztói szokásokra egyébként is érzékenyebb nagy kereskedelmi láncok forgalmuk7,1 százalékos visszaesését jelentették egy év alatt októberről. Náluk már a negyvenkettedik hónapja csökkent a forgalom, és az októberi visszaesés a legnagyobb volt két év óta.

(MTI)

Ajánlat:

Standard and Poor's

Korábban:

Rontott a japán adósság besorolásán a Fitch
(2001. november 26.)

Az összeomlás szélén a japán gazdaság
(2001. november 22.)

Japán GDP csökkenés: 0,8 százalék
(2001. szeptember 7.)

A Moody`s Japán leminősítését tervezi
(2001. szeptember 6.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!