Gáztőzsdét szeretne a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázipari óriás is támogatja a kormány földgáztőzsde létrehozását célzó terveit. A majdani piacon a tervek szerint 100 milliárd köbméter földgázt lehetne értékesíteni évente, amelyből 50 milliárdot a Gazprom vállalna magára. A tőzsdétől a jelenlegi szabályozott árak helyett a valós piaci árszinthez közelítő gázárakat várnak az orosz termelők.
Vágólapra másolva!

Támogatja a földgáztőzsde megteremtésének terveit az orosz Gazprom gázipari csoport, amely akár 50 milliárd köbméter földgázt is kész lenne értékesíteni a börzén - mondta hétfőn Moszkvában a cég vezérigazgató-helyettese.

Alekszandr Rjazanov az orosz gázipar helyzetéről tartott parlamenti meghallgatáson azt mondta: a majdani gáztőzsdén a független gáztermelők is ehhez hasonló mennyiséget forgalmazhatnának évente. Ez azt jelenti, hogy 100 milliárd köbméter földgáz értékesítésére nyílna lehetőség nem szabályozott árakon, amiből már fogalmat lehetne alkotni a valós piaci árszintről.

Oroszországban jelenleg a kormány szabja meg a Gazprom hazai díjszabását. A cég ezer köbméterenként 20 dollár körül árat számolhat fel az ipari fogyasztóknak, jóllehet a nyugat-európai vevők 80 dollárt fizetnek ugyanennyiért - írta a Dow Jones. A Gazprom tavaly 512 milliárd köbméter földgázt termelt, ebből 127 milliárd köbmétert exportált Európába.

A Gazprom adja a teljes orosz földgáztermelés 90 százalékát, és ellenőrzi az orosz vezetékhálózatot. Rjazanov a duma hétfői meghallgatásán cáfolta, hogy a Gazprom nem engedi hozzáférni a hálózathoz a független termelőket, de hozzátette: a cég ragaszkodik ahhoz, hogy a többi termelőnek csak a hazai gázárak liberalizálása után engedjék meg az exportot. A független termelőkre nem vonatkozik a hatósági árkorlátozás, viszont rendre arról panaszkodnak, hogy nem jutnak hozzá a vezetékhálózathoz.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban:

Jelentősen csökkenhet a Gazprom nyeresége
(2002. február 11.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről