Az oroszok a leggyakoribb vesztegetők

Vágólapra másolva!
Az orosz cégek próbálkoznak legtöbbször a megvesztegetés módszerével, derül ki egy friss felmérésből. A nemzetközi átvilágító szervezet, a Transparency International (TI) felmérése szerint az oroszok után a kínaiak és a tajvaniak ajánlanak fel legtöbbször kenőpénzt üzleti előnyszerzés céljából. A felmérés alapján a TI megállapította, hogy a bűncselekménynek számító megvesztegetések aránya nem változott 1999-hez képest.
Vágólapra másolva!

A szervezet felmérésében az úgynevezett Bribe Payers Index (BPI- kenőpénz fizetők indexe) jelzi azt, hogy egy bizonyos országban milyen hajlandóságot mutatnak a cégek a megvesztegetésre. A felmérést a TI felkérésére a Nemzetközi Gallup Szervezet végezte abban a 15 fejlődő országban, ahol a legnagyobb a kereskedelem mértéke multinacionális cégekkel.

A 15 ország: Argentína, Brazil, Dél-Afrika, Dél-Korea, India, Indonézia, a Fülöp Szigetek, Kolumbia, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Marokkó, Nigéria, Oroszország és Tájföld.

A 15 országban 2001 decembere és 2002 márciusa között, összesen 835 gazdasági szakembertől (elsősorban belföldi és külföldi cégvezetőktől) kérdezték meg azt, hogy mennyire tartják valószínűnek azt, hogy nemzetközi cégek kenőpénzt adnak, vagy ajánlanak fel. A kérdőívben 21 ország multinacionális vállalata szerepelt.

A kérdőívekből számított legjobb BPI pontszám a 10,0, ami azt jelenti, hogy a cég egyáltalán nem próbálkozik ilyesmivel, a legrosszabb pedig a 0,0, ami azt jelenti, hogy a cég minden esetben beveti ezt a taktikát.

A felmérés alapján a következő listát közölte a Transparency International, ahol a lista élén szereplő országok a "legbecsületesebbek", és a lista alján szereplők a legkorruptabbak:

Helyezés

Ország

BPI

1

Ausztrália

8,5

2

Svédország, Svájc

8,4

4

Ausztria

8,2

5

Kanada

8,1

6

Hollandia, Belgium

7,8

8

Anglia

6,9

9

Szingapúr, Németország

6,3

10

Spanyolország

5,8

11

Franciaország

5,5

12

USA, Japán

5,3

14

Malajzia, Hong Kong

4,3

15

Olaszország

4,1

16

Dél-Korea

3,9

17

Tajvan

3,8

18

Kína

3,5

19

Oroszország

3,2

20

Belföldi cégek

1,9

(forrás: Transparency International)

Érdemes megfigyelni, hogy a legkorruptabb helyen a vizsgált 15 ország belföldi tulajdonú vállalatai állnak, ami, ha figyelembe vesszük azt, hogy Oroszország és Dél-Korea mind a befektetői, mind a fogadó oldalon szerepelt a listán, azt jelenti, hogy ezekben az országokban a legnagyobb az üzleti jellegű korrupció. Az 1,9-es BPI azt is jelenti viszont, hogy a 15 országban átlagban a hazai vállalatok korruptabbak, mint a multinacionális cégek.

A jelenlegi felmérés szerint a TI megállapította, hogy a 15 országban válaszolók közül csak 20 százalék ismerte az OECD kenőpénz-ellenes egyezményét. Az OECD két éve hozott határozata alapján bűncselekménynek számít a megvesztegetés. Az idei BPI adatok szerint az egyezménynek semmilyen hatása nincs, mondta a TI elnöke. Peter Eigel szerint a vállalatok egyértelműen semmibe veszik az egyezményt, és nem tulajdonítanak jelentőséget a lehetséges bűnvádi eljárásnak. "Ez megdöbbentő felismerés" - mondta Eigel.

A TI először 1999-ben végeztette el a BPI felmérést, akkor Oroszország még nem szerepelt a listán, és a kínai cégek számítottak a legkorruptabbnak, Dél-Korea állt a második és Tajvannal a harmadik helyen.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Transparency International

Korábban:

Honfitársaink fele hajlik a korrupcióra
(2001. október 26.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről