A vártnál kisebb GDP-növekedés az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést regisztráltak a tizenkét tagú euróövezetben, és az összesített GDP 0,1 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit - jelentette csütörtökön az EU statisztikai hivatala. Az elmúlt év egészében 1,5 százalékkal nőtt a GDP az eurózóna 12 tagországában.
Vágólapra másolva!

Az első három hónapra 0,3 százalékos, illetve 0,4 százalékos növekedést valószínűsítettek az elemzők. Márciusban az Európai Bizottság 0,1-0,4 százalék közötti előrejelzést adott az első negyedévre a tavalyi utolsóhoz képest.

Az eurózóna tizenkét tagországában majdnem egy évtizede először a tavalyi utolsó negyedévben csökkent a GDP: akkor 0,2 százalékkal kisebb volt, mint a harmadik negyedévben, és 0,6 százalékkal haladta meg a 2000-es negyedik negyedévit. Ezzel a tavalyi egész évi GDP-növekedés 1,5 százalékos volt az euróövezetben, a 2000-es 3,3 százalékos bővülés után.

Ugyanakkor az Európai Bizottság előzetes becslése szerint a mostani második negyedévben 0,3-0,6 százalékos növekedés valószínű az első negyedhez képest. Márciusban a brüsszeli bizottság még 0,4-0,7 százalékos negyedéves GDP-növekedést jósolt a második negyedévre.

(MTI)

Ajánlat:

Eurostat


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről