A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Az EBRD részesedést venne a varsói tőzsdében

Vágólapra másolva!
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) érdeklődik a varsói értékpapír-tőzsde (GPW) esetleges privatizációja iránt mint kisebbségi befektető - közölte szerdán Krakkóban Hanna Gronkiewicz-Waltz, az EBRD alelnöke. Az alelnök asszony közölte, hogy az EBRD a következő néhány évben mintegy 3 milliárd eurót készül befektetni a kelet-közép-európai térségben.
Vágólapra másolva!

A varsói tőzsde 98 százaléka jelenleg a kincstárügyi minisztérium, a fennmaradó rész pedig brókerházak tulajdonában van. Ireneusz Sitarski kincstárügyi miniszterhelyettes szerdán az Amerikai Kereskedelmi Kamara befektetőivel találkozva azt mondta, hogy a tárca már dolgozik a varsói tőzsde privatizációs programján.

Gronkiewicz-Waltz elmondta, hogy az EBRD legfeljebb 25 százalékos részvényhányadot szerezne a varsói tőzsdében, és 5-10 évre tervezné annak megtartását. Cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint az EBRD meg akarna válni a lengyel társaságokban jelenleg birtokolt részvényeitől.

Az alelnök asszony hangsúlyozta, hogy az EBRD nem szándékozik kivonulni az EU-tagjelölt országokból azok uniós csatlakozása után sem, sőt a legközelebbi években a bank évente mintegy 3 milliárd eurót készül befektetni a kelet-közép-európai térségben, amiből 1 milliárd jutna a fejlettebb országokra, 1 milliárd Oroszországra és ugyancsak 1 milliárd az elmaradottabb államokra, például Bulgáriára, Romániára, Horvátországra vagy Jugoszláviára. Ennek az összegnek hozzávetőleg 65 százaléka kölcsön, 35 százaléka pedig tőkebefektetés formájában jelenne meg.

(MTI)

Ajánlat:

EBRD

Varsói Értéktőzsde


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!