A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Az AIDS terjedése gazdasági katasztrófát okozhat Kínában

Vágólapra másolva!
Kínában az AIDS-fertőzöttek számának drámai növekedése komolyan visszavetheti az ázsiai ország dinamikus gazdasági fejlődését - idézi a BBC Jeffrey Sachs-t, a Harvard egyetem neves közgazdász-professzorát, Kofi Annan ENSZ-főtitkár tanácsadóját. A regionális gazdasági különbségekre visszavezethető hatalmas kínai migráció jelenti a legnagyobb veszélyt a fertőzés terjedésének szempontjából - állítja a szakértő.
Vágólapra másolva!

Az Ázsiai Fejlesztési Bank 35 évfordulójának tiszteletére tartott sanghaji konferencián Sachs elmondta, hogy a járvány kiterjedésével valószínűleg a kínai hatóság sincsenek tisztában, de még a kormány által hivatalosan nyilvánosságra hozott adatokból is kiderül, hogy a HIV-fertőzöttek száma az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt.

Azonban a különösebb kormányzati erőfeszítések hiányában, illetve a nagy belső migráció, és a növekvő kábítószer-problémák miatt a fertőzöttek aránya a közeljövőben meredeken nőhet. Ez pedig kihathat a turizmusra, a háztartások megtakarításaira, - hiszen például drágább gyógyszerek vásárlására kényszerülnek - forrásokat vonhat el szociális intézményektől, és megtizedelheti a lakosság munkavállaló rétegét.

Még nem tudjuk megbecsülni a probléma nagyságát, de annyi bizonyos, hogy rövididőn belül milliók fertőződhetnek meg Kínában - mondta beszédében a professzor.

A kínai kormány szerint a tavalyi év végén 850 ezer HIV-fertőzött volt az országban, míg az év közepén még 600 ezer fertőzöttről szólt a hivatalos becslés. Sachs szerint azonban ténylegesen közel 1,5 millió kínai állampolgár lehet vírusgazda. Sachs rámutatott, hogy más ázsiai országokban, például Indiában, vagy Burmában is hasonlóan drámai a helyzet.

Migráció - a legnagyobb veszélyforrás

Az utóbbi évek gazdasági változásai miatt több millió földműves hagyta el földjét, és költözött a nagyvárosokba, ahol alkalmi munkákból próbálják eltartani magukat, és családjukat, gyakran nyomorúságos körülmények között. A városokba áramló hatalmas tömeg kiterjedt szex-ipart lát el kuncsaftokkal, amely ugyancsak melegágya az AIDS terjedésének.

A fertőzés továbbterjedésének hatalmas a kockázata - véli Sachs, rámutatva, hogy az Afrikában uralkodó katasztrofális állapotok is hasonló előzmények után alakultak ki. Dél Afrikában például egyes cégek csökkentették beruházásaikat a fertőzöttek arányának növekedése miatt, sőt néhány vállalatnak egy állás betöltésére három munkást kellett szerződtetnie, a korai halálozások nagy valószínűsége miatt.

Óvintézkedések vidéken

Kínában nagy előrehaladást jelentene, ha vidéken sikerülne növelni az egészségügyi óvintézkedéseket, és javítani az orvosi ellátást. A fertőzések az elmúlt hónapokban tapasztalt növekedését például egy Henan tartománybeli vérellátó központból származó fertőzött vérkészítmények okozták. Ráadásul a korrupció, és a hivatalos szervek hozzá nem értése további ezrek fertőződését okozta. Az ország egészségügyi intézményeivel szembeni lakossági bizalmatlanság éppen ezért is soha nem látott méreteket öltött az ázsiai országban.

(Üzleti Negyed)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!