Változatlanul hagyta kamatait az Európai Központi Bank

Vágólapra másolva!
A változó kamatú repotenderhez rendelt kéthetes refinanszírozási kamatminimum így 3,25 százalékon maradt. Az elemzők közül a legvérmesebbek is csak az év második felére, inkább az utolsó negyedévre várnak kamatemelést, de például az Európai Előrejelző Hálózat (EFN) - nyolc vezető nyugat-európai gazdaságkutató intézet együttese, amit az Európai Bizottság szponzorál - szerint az idén egész évben nem emelkednek a kamatok.
Vágólapra másolva!

Az EKB számára az árstabilitás a fő cél. Márciusban, előzetes becslés szerint, 2,5 százalékra nőtt a tizenkét havi infláció az euróövezetben a februári 2,4 százalékról. Ennek ellenére az EKB vezetői meggyőződéssel ismételgetik, hogy szerintük változatlanul a csökkenés az irányzat. Az árnyomást egyelőre alapjában az olajárnak tulajdonítják, és ezért nem idegeskednek.

A bérnövekedés nyugtalanító lehet

Hosszabb távon azonban nyugtalanítónak tartják a német bérek alakulását. Közgazdászok szerint a német gazdaság 3-3,5 százalékos általános béremelést viselne el inflációs veszély nélkül.

A legújabb beszerzői menedzser-indexek ismét arra utaltak, hogy az euróövezet túl van a nehezén. A fő mutató, az üzleti tevékenység indexe 53,1 pontra emelkedett márciusban a februári 51,5 pontról, tehát nőtt a bővülés üteme.

Az euróövezet központi bankja utoljára november 8-án változtatott irányadó rátáján, meglepően erős fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentve a kulcsot.

A Bank of England szintén nem változtatott. Csakúgy, mint az EKB, utoljára november elején csökkentette, fél százalékponttal harmincnyolc éves mélypontra, 4,00 százalékra az irányadó kamatát, a kéthetes repót.

(MTI)

Ajánlat:

EKB

Bank of England

Korábban:

Váratlanul nőtt az uniós infláció
(2002. április 02)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről