Az elmúlt hetekben jelentősen nőttek az élő sertés felvásárlási árak. Már 280 forint körül mozognak kilogrammonként, míg néhány hete csak 250-260 forint volt az élő sertés ára. Ezt az áremelkedést a feldolgozók saját áraikban is érvényesíteni kívánják, mivel költségeik megemelkedtek. Ezért a legtöbb cég már tárgyalásokat kezdett a kereskedőkkel az áremelésről. Így a közeli napokban 5 százalék körüli, a következő egy hónapban pedig további mintegy 10 százalékos drágulás várható.
Múlt heti sertéshús árak:
Auchan |
Billa |
CBA |
Coop Maxi |
Cora |
Interspar |
Kaiser`s |
Meinl |
Tesco | |
Sertéscomb 1 kg |
899 forint |
899 forint |
799 forint |
999 forint |
849 forint |
879 forint |
749 forint |
869 forint |
849 forint |
A Hússzövetség elnöke szerint ez a drágulás beleillik az európai trendbe, ahol a sertéshús ára szintén emelkedik. Lukács György, a Délhús elnök-vezérigazgatója szerint három-négy hete az E-minőségű (legjobb) élő sertés ára csak 265 forint volt és a legrosszabb, P-minőségű élő állatért is csak 195 forint körüli árat adtak, addig jelenleg az E- és S-minőség ára 295 forint körül mozog és a P-minőség is 220 forintra emelkedett.
Az elmúlt időszak sertéshúsár változásai:
20.hét |
22. hét |
24. Hét |
26. Hét |
28. Hét |
30. Hét |
32. Hét |
34. Hét | |
Sertéscomb 1kg |
922 forint |
819 forint |
779 forint |
821 forint |
830 forint |
811 forint |
839 forint |
866 forint |
A cég az áremelkedést saját áraiban is érvényesíteni kívánja, mivel az általa előállított húskészítmények ára gyakorlatilag egy éve nem változott, így 5-8 százalékos áremelést hajtana végre egy hónapon belül. Erről már tárgyal is a kereskedőkkel. Juhász Gyula, a Herz Szalámigyár Rt. vezérigazgatója az alapanyagárak emelkedése miatt az elkövetkezendő hetekben ugyancsak 8-10 százalékos áremelést tart reálisnak cége termékeinél.
Ináncsy Miklós, a Budapesti Hús-nagykereskedelmi Közös Vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: július elejétől augusztus végéig a félsertés ára több mint 15 százalékkal, a karaj szűzpecsenyével 9 százalékkal, a comb és a lapocka ennél valamivel többel, az oldalas 14,3 százalékkal, a tarja 11,26 százalékkal, a dagadó pedig 12,72 százalékkal emelkedett. Az áremelkedés az alapanyagárak növekedése miatt következett be. A vezérigazgató nem zárta ki, hogy tovább is drágul a sertéshús.
(Üzleti Negyed - MTI)
Ajánlat:
Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium
Korábban:
Nő az élő sertés exporttámogatása
(2002. június 13.)