A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség azért tartott augusztusban átfogó vizsgálatot a chipsekről, mert az utóbbi években ezek választéka folyamatosan bővült és az elfogyasztott mennyiség is rohamosan növekedett. Ez az élelmiszer viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz zsírból és konyhasóból, amelyek egyes szív és érrendszeri betegségek kockázatát növelhetik.
A csomagolás megfelelő, a jelölés nem
Az alkalmazott csomagolási módok (18 mintánál tasak, 2 mintánál hengeres kartondoboz) minden esetben biztosították a termékek megfelelő védelmét - állapították meg a fogyasztóvédők. A jelölés vizsgálatánál azonban kiderült, hogy a 20 termék közül 8 minta nem felelt meg az előírásoknak.
A nettó tömeg értékelésénél mindössze egy terméknél merült fel kifogás: itt a tömeg nem érte el a jogszabályban előírt minimum értéket.
Túlzottan sós és zsíros
3 vizsgált chipsnél haladta meg a gyártmánylapon, vagy a gyártói specifikációban feltüntetett értéket a mért konyhasó tartalom. A 20 termék közül egynek volt magasabb a zsírtartalma, mint a gyártó által vállalt érték. A zsírtartalom esetében a mérés alapján a szélső értékek 16,3 m/m és 40,8 m/m százalék voltak, amely 30,54 m/m százalékos átlagértéket jelentett.
Összességében az összetételi jellemzők alapján a 20 mintából 4 minta, vagyis 20 százalék nem felelt meg a követelményeknek - derül ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.
Mindegyik ropogós
Az íz értékelésénél a bírálók - miután jellemzően nagy mennyiségű olajat tartalmazó termékekről van szó - azt vizsgálták, hogy avas íz érezhető-e a mintákon. Ebből a szempontból azok megfelelőek voltak, emellett a frissesség és ropogósság ellenőrzésénél sem találtak hibás terméket az ellenőrök.