MKIK: az államháztartást rendbe kell tenni

Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint mielőbb rendbe kell tenni a költségvetési folyamatokat, elodázhatatlan az államháztartás reformja, hogy az euró bevezetésének 2010-es céldátuma tartható legyen.
Vágólapra másolva!

Parragh László, az MKIK elnöke a felmérést bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: bármilyen politikai színezetű kormánya is lesz Magyarországnak a következő évi választásokat követően hozzá kell fognia az államháztartás, benne a nagy elosztórendszerek radikális, mielőbbi rendbevételéhez. Aláhúzta, a magyar makrogazdasági egyensúly az elmúlt évek állami túlköltekezéseinek következtében tartósan megbomlott.

A 2010-es euró-bevezetés, mint céldátum betartásának feltétele, hogy Magyarország a konvergencia kritériumokat időben teljesítse, ami csak akkor képzelhető el, ha az államháztartás reformja már a választásokat követően megindul. A kamara kevés esélyt lát arra, hogy 2006 tavaszáig érdemi reformlépések történnének a magyar gazdaságban - tette hozzá az MKIK elnöke.

Parragh László kifejtette, a MKIK úgy ítéli meg, a magyar gazdaság és társadalom elemi érdeke az, hogy az országban minél előbb bevezessük az eurót. Ennek alapvető feltétele a központi elosztórendszerek átfogó helyretétele; a szükséges átalakításokat a lehető leggyorsabban el kell kezdeni. Csak így érhető el, hogy a jövőben megszűnjön a pazarlás a nagy állami elosztórendszereken keresztül.

"Az euró bevezetéséhez szükséges lépések megtétele azért is fontos, mert a környező országok, az Európai Unióban velünk versengő szomszéd államok kisebb-nagyobb megingásokkal ugyan, de összességükben már jobb gazdasági teljesítményt nyújtanak, mint Magyarország" - húzta alá az MKIK elnöke.

Parragh László kitért arra, hogy a magyar gazdaság ugyan a GDP éves bővülése tekintetében tartósan, 2-3 százalékponttal felülmúlja az euró-övezet tagállamainak teljesítményét, de a velünk versenyző közép-kelet-európai uniós tagállamok GDP növekedése a legutóbbi évek alapján már 1-2 százalékponttal magasabb, mint a miénk. Ez hosszabb távon azt eredményezheti, hogy a magyar eddigi versenyelőny elolvad, sőt hogy hátrányba kerülhetünk.

Az euró-bevezetés 2010-es, még mindig fenntartott céldátumának elérése csak azonnali államháztartási reformok esetében lehet reális. Ennek tényleges megvalósítására azonban kicsi az esély napjainkban.

"Ha a gyors államháztartási átalakulás nem történik meg, úgy arra is fel kell készülni, hogy az euró bevezetésének céldátuma 2-3 évvel kitolódik. Ha eközben a környező uniós országok belépnének az euró-övezetbe, akkor megnőhet a forint elleni támadások veszélye" - hangoztatta az elnök.

Parragh László elmondta: ha a külföldi befektetők a jövő évi választásokat követően nem látnak komoly szándékot a valódi államháztartási reformra, akkor megnő az esély arra, hogy a mostaninál magasabb kockázati prémiumokat kérnek itteni befektetéseikre. A reformok elhúzódása a befektetői bizalom csökkenését hozhatja - figyelmeztetett az elnök.

Az elnök elmondta, hogy már válaszoltak Kuncze Gábor, az SZDSZ elnökének nyílt levelére, amelyben egyetértésüket fejezték ki azzal, hogy az euró mihamarabbi bevezetése az ország érdeke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről