Már 4 százalék az amerikai alapkamat

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tizenkettedik egymást követő alkalommal növelte a kamatot, mindegyik esetben 25 bázisponttal. A Fed szerint a magasabb, 4 százalékos kamatra azért van szükség, hogy ellenőrzés alatt tartsák az árakat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Fed kedden 25 bázisponttal 4,00 százalékra emelte az irányadó kamatot, a szakértők várakozásának megfelelően.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) ezzel a tizenkettedik egymást követő alkalommal növelte a kamatot, mindegyik esetben 25 bázisponttal és azt jelezte, hogy további emelésekre lesz szükség az infláció kordában tartása céljából. A FOMC egyhangúlag hozta meg döntését.

Utoljára 2001 júniusában volt 4 százalékos a kamatszint. A FOMC szerint továbbra is elég alacsony a kamat ahhoz, hogy ne gátolja a gazdaság növekedését és megismételte azt a korábbiakban is hangoztatott véleményét, hogy a továbbiakban is a fokozatos, mértéktartó kamatemelés politikáját folytatja. Megfigyelők szerint ez azt jelenti, hogy a Fed legközelebb újabb 25 bázispontos kamatemelést hajt végre.

A Fed szerint továbbra is élénk a gazdaság, amely elég erős ahhoz, hogy képes legyen kezelni a magasabb kamatot, amire a Fed szerint azért van szükség, hogy ellenőrzés alatt tartsák az árakat.

A Fed közleménye szerint a hurrikánoknak csupán mérsékelt hatása volt a gazdaságnövekedésre, ugyanakkor nagyobb aggodalmat okoz, hogy milyen következményei lesznek a hurrikánoknak az energiaárakra, miután a Mexikói-öbölben számos olajfeldolgozót le kellett állítani. A Fed szerint az energiaárak és más költségek halmozott emelkedése inflációs nyomást eredményezhet, bár a maginfláció meglehetősen alacsony maradt az elmúlt hónapokban és hosszabb távon az infláció továbbra is kezelhető.

Pénteken hozták nyilvánosságra azt az előzetes adatot, amely szerint a harmadik negyedévi amerikai GDP növekedés 3,8 százalék volt, de egyes szakértők szerint jóval 4 százalék feletti lett volna a hurrikánok okozta hatások nélkül.

A FOMC legközelebb december 13-án ülésezik.

A kamatdöntést megelőzően a DJIA indexe 32 pont, a Nasdaq mutatója 8 pont veszteségen állt. Röviddel a bejelentés után a DJIA mínusz 11 ponton, a Nasdaq mínusz 2 ponton volt. Az euró 1,1997 dollárra gyengült a kamatdöntés bejelentése előtti 1,2003 dollárról.

Ezután már csak kétszer, december 13-án és január 31-én elnököl a FOMC ülésen a Fed vezetője, Alan Greenspan, akinek a megbízatása január végén lejár. Egy hete George W. Bush amerikai elnök vezető gazdasági tanácsadóját, Ben Bernanke-t, az elnöki gazdasági tanácsadó testület vezetőjét javasolta a Fed élére. Az 51 éves Bernanke jelölését még jóvá kell hagynia a szenátusnak is.

Az amerikai állampapírok elsődleges forgalmazóinak a véleménye szerint január végéig a Fed 4,50 százalékra emeli az irányadó kamatot. Ezen kívül mintegy 50 százalékos esélyt látnak arra, hogy március 28-án, amikor először ülésezik a FOMC Bernanke irányítása alatt, a kamatszint további 25 bázisponttal 4,75 százalékra nő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről