Csökken a magyar fűszerpaprika termelése

Vágólapra másolva!
Országosan 30-40 százalékkal csökkenteni kell idén a fűszerpaprika termőterületét, mert az eladatlan négyezer tonna őrlemény legfeljebb fele kel el az új termésig. Több cég csökkenti a felvásárlási árakat is. Becslések szerint az évi ötezer tonnás hazai piacon 1500 tonnát feketén forgalmaznak.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon termelt fűszerpaprika piacát rontja az egyre növekvő import. A toxinhisztéria óta a feldolgozók alig mernek ugyan paprikát importálni, ám a kereskedelembe nagy mennyiségben érkezik az Afrikában és Dél-Amerikában termelt fűszerpaprika, a hazai húsipar pedig már alig használ magyar fűszerpaprikát - írja a Népszabadság.

Csökkenti a felvásárlási árakat a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. A legális magyar termelés mintegy 40 százalékát adó cég, a 2005-ben átadott terményt sem tudta minden szállítójának kifizetni. Megállapodtak a beszállítókkal, hogy a kalocsai feldolgozó cég nem vesz fel bankhitelt, hanem - a bankinál alacsonyabb kamatra - a termelők hiteleznek neki.

Hasonló nagyságrendű, bár konkrétan még meg nem határozott árcsökkentést jelentett be a termelők tanácskozásán Németh József, a Házi Piros Paprika Kft. igazgatója is.

Magyarországon, a legutóbbi időkig mintegy négy-ötezer család él a fűszerpaprika termesztéséből, de számuk most alighanem megcsappan. Becslések szerint az évi ötezer tonnás hazai piacon, körülbelül 1500 tonna a feketén forgalmazott paprikaőrlemény. Szeged környékén, az egyik hagyományos termőtájon eddig nem is kötöttek szerződést a termelőkkel.

Megvette konkurensét a Házi Piros

A Házi Piros Paprika Kft. megvette a szegedi Paprika és Konzervgyártó Zrt.-t a Leisztinger Tamás érdekkörébe tartozó Forrás Rt.-től - értesült a Népszabadság. A koncentrálódási folyamat valószínűleg nem áll meg, mivel a hírek szerint, a kalocsai paprikafeldolgozóra is érkezett befektetői ajánlat a közelmúltban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!