A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Közel 250 milliárd forint a Mol nyeresége

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknál valamivel jobb 55,8 milliárd forintos nettó eredményt ért el a Mol-csoport tavaly a negyedik negyedévben, így a cég fennállásának legnagyobb 248,3 milliárd forintos nettó profitját könyvelhette el. Egy évvel korábban 214 milliárd forint volt a Mol profitja.
Vágólapra másolva!

A rendkívül kedvező olajipari környezetben az olajtársaságok sorra hozzák nyilvánosságra csúcs profitjaikról szóló jelentésüket. Így nem csoda, hogy a Mol is mindenkori legmagasabb nettó eredményét érte el tavaly, mivel azonban ez már benne volt a várakozásokban a részvény árfolyamára jelentős hatása nem lesz. A piac inkább további vállalat felvásárlásokat várna, a növekedés ütemének növelésére, hiszen az olajvállalatok között nem ritka a 40 százalékos profit bővülés sem a jelenlegi környezetben.

A Mol-csoport által elért 248,3 milliárd forintos nettó profit 16 százalékos növekedést jelent, ami nem túl jó szám a jelenlegi környezetet figyelembe véve. Figyelembe kell azonban venni, hogy a Mol esetében a földgázüzletág komoly versenyhátrányt jelent olyankor, amikor a hatósági gáz árat nem igazítják a világpiaci árak alakulásához. Ez egyébként most is érezteti hatását a gázüzletág nyeresége ugyanis a tavalyi évhez képest 14,7 milliárd forinttal 50,0 milliárd forintra csökkent.

A Mol-csoport negyedik negyedévi közel 68 milliárd forintos üzemi nyeresége ugyanakkor megfelelt a az elemzői várakozásoknak. Ezzel az egész éves üzemi eredmény (az alaptevékenységek eredményességét kell ezen érteni, nem beleszámítva a pénzügyi műveleteket) 305,5 milliárd forint lett, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.

A pénzügyi műveletek ezt (a devizák változása miatt) 31,6 milliárd forinttal rontották le, szemben az egy évvel korábbi mintegy 5 milliárd forintos nyereséggel.

Az EBITDA (készpénztermelő képességet mutatja) értéke 426,0 milliárd forintot tett ki, amely több mint kétszerese a 2002-ben kitűzött 1 milliárd dolláros stratégiai célnak.

A Mol-csoport legnyereségesebb üzletága a feldolgozás és kereskedelem lett, amely a tavalyi évben 178,4 milliárd forintot hozott a konyhára. Ez 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Ezt a magasabb értékesítési mennyiségek, magasabb üzemanyag árrések az integrált csoportszintű működés és a készlettartás pozitív hatása eredményezte.

Fotó: MTI
A gázüzletággal mindig gond van, márciustól azonban jelentős része az E.On tulajdonába kerül

Kutatás-termelésből 105,3 milliárd forint haszna származott a cégnek mivel a nemzetközi kőolaj termelés erőteljes növekedése és a magasabb transzferárak ellensúlyozták az alacsonyabb hazai szénhidrogén termelést, a növekvő bányajáradék fizetést Magyarországon és Oroszországban, valamint a bizonyos hazai mezőkön elszámolt értékvesztést.

A petrolkémiaiüzletág (TVK-csoport) eredménye 19,1 milliárd forintra növekedett 2005-ben, szemben a 2004. évi 18,9 milliárd forintos eredménnyel. Az üzleti eredményt kedvezően befolyásolták az új kapacitások következtében megnövekedett eladások és a hatékonyságjavító intézkedések, amelyet azonban mérsékelt az üzleti környezet kedvezőtlen változása 2005. második félévében.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgatója a gyorsjelentésben azt emelte ki, hogy 2005 fontos év volt a Mol számára, mivel nemcsak elérték, hanem jelentősen túl is szárnyalták a 2002-ben kitűzött stratégiai céljaikat. A Mol vezetői délelőtt sajtótájékoztatón mondják el további véleményüket, amiről az [origo] tudósítást ad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!