Dömpingvám a kínai és vietnami cipőkre

Vágólapra másolva!
Dömpingvámot vet ki az Európai Bizottság a kínai és vietnámi bőrcipőkre április 7-től. A vámot fokozatosan fogják emelni a következő öt hónapban, amíg az, például a kínai cipőknél el nem éri a 19,4 százalékot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerda helyett, várhatóan csütörtökön hagyja jóvá Peter Mandelson kereskedelmi biztos javaslatát, hogy vessenek ki dömpingvámot a kínai és vietnami bőrcipőkre. A fordítási és technikai kérdések okozta késlekedés azonban nem változtat azon, hogy a vámokat április 7-től bevezetik, közölte a bizottság szerdán.

A javaslat szerint a következő öt hónapban fokozatosan emelik a vámot, 4 százalékról 19,4 százalékra a kínai, és 16,8 százalékra a vietnami cipők esetében. A fokozatosságot az indokolja, hogy a kiskereskedők is fel tudjanak készülni az árak változására. Mennyiségi korlátozást ezentúl sem alkalmaznak. Az öt hónap alatt, az EU szakértői folyamatosan figyelik a bevitel alakulását, majd fél év elteltével eldöntik, hogy továbbra, akár öt évig is érvényben maradjanak-e a vámok.

A tavalyi textilháború óta, az Európai Bizottság nagyobb figyelemmel kísérte a Kínából és Vietnamból érkező cipők mennyiségének és árának alakulását, mert brüsszeli megítélés szerint az európai cipőipart, az ottani munkahelyeket veszélyezteti az ázsiai cipők rendkívül alacsony ára, ami a hagyományosan alacsony béreken, tovább az európaihoz képest elenyésző munkavédelmi, környezetvédelmi és szociális kiadásokon kívül, a jelentős állami támogatásnak is köszönhető.

A bizottság vizsgálata szerint az Európai Unióban tavaly eladott 2,5 milliárd pár cipő fele Kínából érkezett: a bőrcipők bevitele 450 százalékkal, 1,25 milliárdra emelkedett 2004-2005 között, és 1000 százalékkal 2001 óta. A vietnami bevitel csökkent ugyan 1 százalékkal tavaly 2004-hez képest, 265 millió párra, elsősorban a Kína támasztotta, nagyobb verseny miatt, 2001-2005 között azonban 95 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a cipők ára átlagosan 28 százalékkal csökkent az elmúlt négy évben.

Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Magyarországra bejövő kínai és vietnámi import 10 százalékát teszik ki a bőrcipők. Számítások szerint a vámemelés 1 euró növekedést jelent a cipők árában, amit valószínűleg a kiskereskedők nem fognak beépíteni az árba. A magyar bőripar termelésének alakulását pedig továbbra is a piac alakulása befolyásolja, azt még nehéz megmondani, hogy a vámbevezetés hogyan hat majd az importra - hangsúlyozta a szóvivő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!