Jó befektetés a lakás-takarékpénztár

Vágólapra másolva!
A hitelkamatok csökkenése és a devizahitelek elterjedése ellenére továbbra is érdemes lakás-takarékpénztári szerződést kötni. Alacsony kamatozású hitel lehetősége mellett ugyanis - az állami támogatásnak köszönhetően -, 8 és 15 százalék közötti hozam érhető el a megtakarítási időszakban.
Vágólapra másolva!

A lakás-takarékpénztári szerződések lényege, hogy az ügyfél a 4-től 8 évig terjedő megtakarítási időszak alatt havonta ugyanakkora összeget félre tesz, majd az összegyűjtött összeg mintegy kétszeresét lakáscélra felhasználja, később a hitelbe kapott összeget ugyanannyi ideig törleszti.

A szerződés legfontosabb eleme, hogy a betéti- és a hitelkamatok alacsony és a futamidő egészére előre rögzítettek. Így a lakásra gyűjtő pontosan tudhatja mekkora összeget kell félre tennie a megtakarítási időszakban és mekkora törlesztést kell fizetnie a hitel futamideje alatt.

Az előre rögzített és alacsony kamatnak köszönhetően, a szerződés védelmet biztosít az ügyfélnek az infláció emelkedésével szemben, mert a terhek mértéke előre meghatározott. Sokak számára a hiányzó önerő megteremtésére is alkalmas a konstrukció.

A lakás-takarékpénztári szerződéseket különösen azt teszi vonzóvá, hogy állami támogatás is jár velük. A támogatás mértéke a megtakarított összeg 30 százaléka, de legfeljebb évi 72 ezer forint. Ennek köszönhetően a befektetés hozama 8 és 15 százalék között alakul a megtakarítási időszakban.

Az, aki lakás-takarékpénztári szerződés keretében 8 évig takarékoskodik, már nem köteles az összegyűjtött pénzt lakáscélra fordítania, bármire elköltheti azt. A konstrukció hozama, még ebben az esetben is nagyobb 8 százaléknál, miközben a a hasonló futamidejű állampapírok hozama jelenleg 7 százalék alatti.

A lakás-takarékpénztári szerződések feltételei egységesek. Szerződéskötéskor a megtakarítandó, és a hitelbe szánt összeg 1 százalékát kell számlanyitási díjként fizetni. Emellett a felvett hitel 1 százaléka kezelési költségként fizetendő. A betéti és hitelkamatok közötti különbség minden szerződés esetében 3 százalék.

A Fundamenta-Lakáskassza Rt. (Fundamenta) jelenleg évi 3 százalékos betéti és 6 százalékos hitelkamatokat alkalmaz. A nála elérhető hozam, 8 éves takarékoskodás esetén 8,3 százalék, 4 év 3 hónapig tartónál pedig 13,4 százalék.

Az OTP Lakás-takarékpénztár Rt. (OTP Ltp) két termékcsaláddal van jelen a piacon. A Lakás+ termékcsalád esetén a betéti kamat 1,5 százalék, a hitel kamat 4,5 százalék, a hozam, a legrövidebb megtakarítási időre: 13,9 százalék. A Hozam+ termékcsalád betéti kamata 3 százalék, a hitel kamata 6 százalék, a hozam, a legrövidebb megtakarítási időre: 14,7 százalék.

A Lakás+ termékcsalád elsősorban azoknak ajánlható, akiknek konkrét lakásvásárlási vagy építkezési elképzelései vannak és ennek érdekében akarnak előtakarékoskodni. Az alacsonyabb betéti kamatot ennél a termékcsaládnál a szerződés megkötésekor rögzített, garantált kondíciójú kedvező hitel ellensúlyozza. A mindössze 4,5 százalék kamatú + 1 százalék kezelési költségű, forint alapú kölcsön a mai lakáshitel piacon is versenyképes.

A Hozam+ termékcsalád azoknak ajánlható, akik magas hozamú, biztonságos befektetést, keresnek, és összegyűjtött pénzüket vagy 8 évig nem kívánják felhasználni, vagy az előtt csak lakáscélra használják fel. A legrövidebb megtakarítási idejű szerződés hozama 14,71 százalék.

Mindkét pénzintézet többféle megtakarítási és hiteltörlesztési konstrukciókat kínál. A rövidebb ideig tartóak azoknak ajánlhatóak, akik gyorsan szeretnének pénzhez jutni és konkrét lakásszerzési elképzeléseik vannak. A 8 évig tartó takarékoskodást azoknak érdemes választaniuk, akik összegyűjtött pénzüket és az állami támogatást nem feltétlenül lakáscélra akarják felhasználni.

Azoknak, akik OTP Ltp-nél kötnek lakás-takarékpénztári szerződést, az OTP Garancia Biztosító Rt. a megtakarítási időszak alatt 15 százalék díjkedvezményt ad az éves biztosítási díj összegéből. Ha a biztosítást kötő, a biztosítási díjat OTP Banknál vezetett folyószámláról egyenlíti ki, az ügyfél további 5 százalék kedvezményt kap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!