A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

MNB: 25 bázispontos emelést vár a többség

Vágólapra másolva!
Az elemzők többsége 25 bázispontos kamatemelést vár a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői, kamatdöntő ülésétől. A kamatszint ezzel 6,50 százalékra emelkedne. Az [origo] által megkérdezett elemzők szerint a bankközi devizapiacon megnyugodni látszanak a kedélyek, így a monetáris tanácsban leginkább az inflációs várakozások szempontjából döntenek majd a kamatról. A szakemberek szerint év végéig a kamatszint elérheti, sőt meghaladhatja a 7 százalékot.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács hétfői ülésétől 25 bázispontos emelést vár az elemzők többsége. Az utóbbi héten úgy tűnik, megállt a forintárfolyam zuhanása, amelyet az igen kedvezőtlen nemzetközi piaci hatások, a Gyurcsány-csomag nemzetközi fogadtatása, valamint az MNB, sokak szerint túlságosan enyhe kamatemelése okozott.

"A monetáris tanács gyakorlatilag bejelentette, hogy kamatemelési ciklusba kezd, találgatásra leginkább a kamatemelés mértéke adhat okot" - jelentette ki az [origo]-nak Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Nyeste szerint a tanács 25 bázisponttal emeli majd a jegybank irányadó alapkamatát. Az elemző szerint erre lehet következtetni a legutóbbi kamatdöntés jegyzőkönyvéből, illetve abból, hogy egyesek szerint a megszorító csomag növekedést mérséklő hatása dezinflációt okozhat - ez sem szól egy radikálisabb kamatemelés mellett.

Nyeste Orsolya szerint a monetáris tanács eddig is az inflációra ügyelt inkább a forintárfolyam alakulásával szemben. "Ha a múltkori nagy gyengülés hatására nem léptek, most sem várható jelentősebb emelés" - jelentette ki az elemző. Véleménye szerint egyébként az alapkamat, az év végéig, várhatóan 7 százalékig emelkedik majd.

Szintén 25 bázispontos emelkedést vár Máté László, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője. "Az emelésnek már régen meg kellett volna történnie" - jellemzi a helyzetet az [origo]-nak Máté. Az üzletkötő úgy véli, a mostani emelést újabbnak kell követnie, szintén 25 bázisponttal. A Hamilton üzletkötője szerint ezzel mindenképpen meg kell várni a Gyurcsány-csomag pénzpiaci, és inflációs hatásait.

A 25 bázispontot jósolók táborát erősíti Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője is. Lányi szerint a tanács elsősorban nem az árfolyamszintet, hanem az inflációs kilátásokat figyeli. Az adó-, áfa- és gázáremelések hatására az infláció valószínűleg erősödni fog a jövő évben, a Raiffeisen elemzője szerint a tanács már erre készül enyhe kamatemelő lépéseivel. Ugyanakkor globális kamatemelési ciklus is érvényesül, az év végéig, Lányi Bence szerint a kamatszint elérheti a 7,25 százalékot is.

Radikálisabb, ötven bázispontos emelést vár a monetáris tanács hétfői ülésétől Barcza György, az ING Bank elemzője. Barcza szerint az ötven bázispontos emeléssel még mindig 7 százalék alatt maradna a kamatszint. Ugyanakkor Barcza szerint Bernake FED-elnök elmúlt heti beszéde megnyugtatta a piacot, hogy nem várható további radikális kamatemelés az USA-ban. Barcza úgy véli, ugyanakkor a regionális hatások már csak akkor hoznánakismét jelentősebb esést a forint árfolyamában, ha megint rossz hírek érkeznének Szlovákiából, vagy Lengyelországból. A jelenlegi állapotokat ugyanis már beárazta a piac. Barcza szerint 7 százalékra emelik az év végéig az MNB kamatszintjét.

Barsi Szabó Gergely

Alig változott a forinthttp://www.klikkbank.hu/befektetes/20060721alig.htmlEgy hónapos csúcson a forinthttp://www.klikkbank.hu/befektetes/20060720egyhonapos.htmlErősödött a forinthttp://www.klikkbank.hu/befektetes/20060720erosodott.htmlEnyhén gyengült a forinthttp://www.klikkbank.hu/befektetes/20060719enyhen.htmlErősödött a forinthttp://www.klikkbank.hu/befektetes/20060718erosodott1.html
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!