A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Európa-szerte károkat okoz a hőség

Vágólapra másolva!
Európa-szerte tombol a hőség. Egyes becslések szerint akár naponta akár 211 millió fontra (85 milliárd forint) is rúghat a brit gazdaság kára a szokatlanul magas hőmérséklet miatt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Súlyos gazdasági károkat okoz Északnyugat-Európa országaiban a hetek óta tartó hőség. Elsősorban Nagy-Britanniában számítanak rekordmagas károkra, hiszen itt különösen szokatlan a jóval harminc fok feletti hőmérséklet. A brit Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) becslése szerint naponta akár 211 millió fontra (85 milliárd forint) is rúghat a szigetország vesztesége, ami többek között a termelékenység romlásából, az extra kiadásokból és a hiányzások magasabb arányából adódik. A CEBR számításai szerint 32 fokos átlaghőmérséklet mellett a termelékenység 29 százalékkal csökken a szokásoshoz képest, a Peninsula munkajogi cég pedig arra a következtetésre jutott, hogy a hőségben öt dolgozó közül négy hajlamos színlelt betegségekkel otthon maradni.

Az üzleti élet szempontjából az is rossz hír, hogy a túlforrósodott síneken lassabban közlekednek a vonatok és a metrószerelvények, ezért sokan késve érnek be munkahelyükre.

A kereskedők jelentős része arra panaszkodik, hogy az emberek elhalasztják a nem sürgős vásárlásaikat, és inkább otthon maradnak vagy vízpartra mennek. A légkondicionálók, italok és más szezonális termékek forgalma persze jelentősen megugrott; a legnépszerűbb termékek listáján a kézi locsolókannák is szerepelnek, mivel ezekre nem vonatkozik a brit hatóságok által elrendelt locsolási tilalom. Ez azonban csak a nagy áruházak, hipermarketek esetében tudja ellensúlyozni az összforgalom esését.

A probléma nem csak a szigetországot érinti: a Die Welt szerint a német kiskereskedelmi szövetségek is erre panaszkodnak. A mezőgazdaságban nem egyértelmű a hőség mérlege. Miközben a termelőket Európa minden részén hátrányosan érinti az aszály, az észak-európai gazdák legalább azzal vigasztalódhatnak, hogy a napos idő a szokásosnál sokkal jobb gyümölcs- és szőlőtermést ígér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!