A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nem tartanak pénzügyi válságtól az elemzők

Vágólapra másolva!
A forint erősödésére és a kötvényhozamok csökkenésére számítanak magyar pénzügyi elemzők a következő hónapokban. Szerintük továbbra is devizában érdemes eladósodni és forintalapú befektetetéseket választani. A BÉT részvényindexe várakozásaik szerint enyhén emelkedik majd az év végéig. A forint egyébként régen látott szintre erősödött szerdán, az euró árfolyama 267 forint kröül forgott, amire június közepe óta nem volt példa. 
Vágólapra másolva!

A politikai bizonytalanság elmúlt, a kedvező pénzügyi folyamatok már el is indultak - mondta az [origo]-nak Míró József, az Erste Bank elemzési igazgatója. Szerinte a politikai csatározás véget ért: a miniszterelnök bizalmat kapott a képviselők többségétől, az ellenzék pedig lemondott az erőszakos utcai politizálásról.

Az elemző úgy véli, hogy a politikai bizonytalanság elmúlást az is jelzi, hogy az állampapírpiaci hozamok utóbbi hetekben 0,4-0,5 százalékponttal megemelkedett hozama a héten csökkenni kezdett. Szerinte ez a forint erősödésével együtt hosszú távú trend marad.

Ha a kormány által tervezett költségvetési kiigazítások és előirányzott szerkezeti reformok megvalósulnak, akkor a konvergenciaprogram is teljesül majd, és az ország 2009-2010-re megfelel az euró bevezetési feltételeinek - állítja a Míró József. Szerinte ugyan vitaható, hogy ez a program jó-e és, van-e alternatívája. Úgy véli, újat kezdeni azonban nem lehet, csak a jelenlegit alakítani.

Szerinte újabb költségvetési megszorításokra akkor lehet szükség, ha az amerikai gazdaság hirtelen lassul le. Ilyen esetben ugyanis megemelkedhetnek a kamatok a nemzetközi pénzpiacon, ami a magyar költségvetés kamatterheit is. Az elemző azonban kisebb esélyét látja ennek, mint az amerikai gazdaság fokozott lassulásának.

Míró József a következő hónapokban a forint erősödésére, majd a jegybanki alapkamat csökkenése nyomán a nemzeti valuta gyengülésére számítanak. Szerinte az euró árfolyama 250 forint közelébe csökken, majd ismét 270 forintra nő. Az Erste Bank elemzői szerint a jegybanki alapkamat idén 8,25 százalékra nő, de jövőre csökken majd.

Az elemzési igazgató mindez alapján úgy véli, továbbra is devizában érdemes eladósodni és forintalapú befektetetéseket választani. Szerinte a hosszabb futamidejű állampapírok már most is jó befektetésnek számítanak, A jövő év elejétől pedig akár a néhány hónapos lejáratúak is azzá válnak majd. A szakember a részvények közül az OTP Bank, a Magyar Telekom és Richter papírjaitól vár jelentősebb árfolyamemelkedést.

Az ingatlanalapokat elsősorban azoknak ajánlja figyelmébe, akik nem hisznek előrejelzésében. Azok ugyanis zömmel hosszú távú, euróban megállapított díjért adják bérbe épületeiket, így jegyeik értéke a forint árfolyamának estleges gyengülése esetén felértékelődnek.

A politikai bizonytalanság elmúltával gyorsan helyreállhat a befektetők Magyarország iránti bizalma - állítja Németh Dávid, az ING Bank elemzője. Szerinte ugyanis a konvergenciaprogramban jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékra tervezett hiánya még az előirányzottnál kisebb is lehet. A befektetők pedig értékelik majd, hogy egy év alatt 10 százalék körüli szintről 6,8 százalékra vagy az alá csökken a deficit.

Németh Dávid szerint a jelenlegi vagy ennél magasabb kamatszint mellett annak is csekély az esélye, hogy tőkeerős külföldi befektetők a forint gyengítésére spekuláljanak, amiről Veres János pénzügyminiszter a balatonőszödi szocialista frakcióülésen beszélt. Magas forintkamatok mellett ugyanis egy ilyen spekuláció drága és kockázatos lenne számukra.

Mindezt figyelembe véve az elemző szerint az idei év végére 265 forintra csökkenhet az euró árfolyama, jövőre pedig hasonló szinteN maradhat a az európai valuta értéke. Németh Dávid szerint a jegybanki alapkamat és a kamatszint februárig, márciusig emelkedik még, majd azt követően csökkenni kezd.

Szerinte is devizában érdemes hiteleket felvenni és forintalapú befektetetéseket választani. A hosszabb lejáratú állampapírokat már most is, a rövidebb futamidejűeket pedig jövő áprilistól tartja jó befektetésnek. A szakember a részvények közül az OTP Bank és a Mol papírjaitól vár jelentősebb árfolyamemelkedést.

A londoni piaci konszenzust 1 teljes százalékponttal meghaladó szeptemberi fogyasztói inflációs adat után londoni feltörekvő piaci elemzők már októberre újabb agresszív, fél százalékpontos magyarországi jegybanki kamatemelést valószínűsítenek, bár egyes vélemények szerint a forint- és a kötvénypiac folytatódó stabilitása nem zár ki egy ennél kisebb emelést sem.

Enyhe emelkedést várnak a BÉT-en

Év végéig enyhe emelkedést várnak az [origo]-által megkérdezett piaci elemzők a Budapesti Értéktőzsdén. Az elemzők szerint maximum 23 000 - 23 500 pontig kúszhat fel az index, azonban a magyar tőzsde növekedése elmarad majd a környező piacokétól.

"Általános bizonytalanság jellemzi a piacot. Az utóbbi időben ez némiképp enyhült ugyan, de még mindig jelen van." - nyilatkozta az [origo]-nal Török Bálint, a BudaCash brókerház elemzője. Török szerint a politikai bizonytalanság mellett a befektetőket leginkább az államháztartási hiány csökkentése érdekli.

"A legfőbb kérdés jelenleg, hogy tud-e a kormány olyan kemény intézkedéseket tenni, amilyeneket a helyzet megkövetel." - véli Török. Az elemző szerint a tőzsdei helyzet némiképp javulni fog a konvergencia-folyamat előrehaladtával, ugyanakkor a nemzetközi piaci környezet is kedvező, ennek köszönhetően várható a nem túl meredek szögű emelkedés a következő hónapokban.

Török Bálint szerint a Mol és az OTP papírjai fokozhatják az emelkedést a tőzsdén. A Magyar Telekom jelenleg belső problémákkal van elfoglalva, a korábban szépen emelkedő gyógyszerpapírok pedig a várható strukturális reformok miatt tűnnek kevésbé kedvezőnek.

A kezdeti bizonytalanság után enyhe emelkedésre számít a BÉT-en Máté László, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője. Mété szerint, amennyiben a kormány képes végigvinni a konvergenciaprogramot, és elkezdi a strukturális reformokat csökken a politikai kockázat a tőzsdén. "Amennyiben a külföldi befektetők azt látják, hogy csökken a deficit, és a kormány strukturális reformokat hajt végre, friss pénzek áramolhatnak a tőzsdére" - véli Máté.

Giczi József - Barsi Szabó Gergely

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!