A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Két százalék közelében az euróövezeti infláció

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank kissé lefelé módosította idei várakozását az évi átlagos inflációra az euróövezetben novemberi előrejelzésében: 2,2 százalékra a korábban jósolt 2,3 százalékról, 2007-re és 2008-ra maradt az eddigi, 2,1 százalékos, illetve 1,9 százalékos előrejelzése. A bank felfelé módosította a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését: idén 2,6 százalékra - ennyit jósol az Európai Bizottság is legújabban -, jövőre és 2008-ban 2 százalékra.
Vágólapra másolva!

A bank felfelé módosította a bruttó hazai termék (GDP) növekedésre vonatkozó előrejelzését: idén 2,6 százalékra, jövőre és 2008-ban 2 százalékra.

Mivel a bank előrejelzései rendre a riadóküszöbe, legföljebb 2 százalék fölött vannak, ez tartós kamatelenés-sorozatot valószínűsít, habár elemzők szerint jövőre az EKB ritkítani fog a szigorítás eszközével élni.

A bank a csütörtökön kiadott jelentésben megismételte az egy héttel ezelőtti állásfoglalását, amely szerint a továbbiakban is "igen nagy figyelemmel" kísérik az inflációs kockázatok alakulását. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, a bank tavaly decemberében kezdett pénzpolitikai szigorításának jegyében minden előző kamatemelés előtt ugyanezeket a kifejezéseket használta.

Ezért elemzők arra számítanak, hogy az EKB pénzügypolitikai tanácsának legközelebbi, december 7-ei ülésén további negyed százalékponttal 3,50 százalékra növelik az irányadó kamatot, ez lesz a hatodik emelés tavaly december óta. Az elemzők csak júniusra várnak 3,75 százalékos szintet.

A bank legutóbb október 5-én emelte negyed százalékponttal 3,25 százalékra az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A kamatemelést követően az EKB elnöke rámutatott: az euróövezeti kamat még mindig alacsony, az elemzések közép és hosszú távon továbbra is az árstabilitás kockázatait jelzik - az olajárak ismételt emelkedése sem kizárható -, a pénz- és hitelnövekedés erős, a likviditás bő az euróövezetben.

Az EKB novemberi elemzésében kitért arra is, hogy a hazai össztermék(GDP) várhatóan 2,6 százalékkal fog gyarapodni az euróövezetben az idén a korábban várt 2,2 százalékkal szemben. 2007-ben és 2008-ban 2-2 százalékos növekedés várható; előzőleg a bank szakértői 1,8, illetve 2 százalékos növekedést jeleztek előre.

Októberben tovább mérséklődött az infláció az euróövezet tagországaiban: az Eurostat adatai szerint az árak 1,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők, 1,7 százalékos inflációra számítottak, ugyanakkorára, mint szeptemberben. A visszaesés az energiaárak havi csökkenését tükrözi.

Ezzel a tizenkét havi infláció 2005 január óta első ízben került az Európai Központi Bank (EKB) célszáma alá. Az EKB folyamatos célja legföljebb 2 százalékos tizenkét havi infláció.

Csütörtökön több uniós ország adta ki fogyasztói árindexe októberi adatát. Görögországban a fogyasztói árszínvonal 2,8 százalékkal állt októberben az egy évvel korábbi felett, Írországban viszont 3,9 százalékkal. Mindkét ország esetében csökkent a 12 havi árváltozás szeptemberhez képest: szeptember az ír árszínvonal 4 százalékkal, a görög 2,9 százalékkal állt az egy évvel korábbi felett.

Litvániában egy százalékkal ugrottak meg átlagban a fogyasztói árak szeptemberről októberre. Az októberi árszint ezzel együtt 3,6 százalékkal haladta meg a múlt év októberit. Szeptemberben 0,1 százalékos fogyasztói árszint-csökkenést mértek Litvániában augusztushoz mérve.

Augusztusban még 2,3 százalékos, júliusban 2,4 százalékos, júniusban és májusban 2,5-2,5 százalékos, áprilisban 2,4 százalékos, márciusban 2,2 százalékos, februárban 2,3 százalékos, januárban 2,4 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés az euróövezet átlagában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!