Áramlik a tőke a befektetési alapokba

Vágólapra másolva!
A befektetési alapok összvagyona márciusban 2,5 százalékkal gyarapodott, és elérte a 2071 milliárd forintot - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Vágólapra másolva!

A befektetési alapok márciusban 38 milliárd forint új tőkebefektetést vonzottak és mintegy 12,5 milliárd forintnyi hozamot értek el. A leggyorsabban a garantált alapok nőttek, lassult az ingatlanalapok növekedése, míg a kötvényalapokból folytatódott a tőkekivonás. A BAMOSZ-tagok március végén összesen 180 alapot kezeltek.

Márciusban három új garantált alap indult, kettő futamideje pedig lejárt, így a hónap végén 39 alap létezett. A garantált alapok vagyona márciusban 14,3 százalékkal nőtt, a hónap végén meghaladta a 119 milliárd forintot, ami az összvagyon 5,8 százaléka. A havi növekményből 13,7 milliárd forint volt az új befektetés, 1,2 milliárd forint pedig a hozam.

Az ingatlanalapok növekedése a korábbi hónapokhoz képest lassult, vagyonuk mindössze 1,5 százalékkal nőtt, és a hó végére 404 milliárd forintot ért el, ami az összvagyon 19,5 százaléka. Az ingatlanalapokban 1,6 milliárd forintot helyeztek el a befektetők márciusban, az alapok teljesítménye pedig 4,4 milliárd forintot tett ki. A hazai ingatlanalapok alapjainak növekedése 0,4 százalékos volt márciusban, vagyonuk a hónap végén meghaladta a 76 milliárd forintot.

A kötvényalapoknál márciusban is folytatódott a - február kivételével - október óta tartó tőkekivonás, a befektetők 56 milliárd forintot vontak ki. A hozamok összességében 600 millió forinttal növelték a vagyont, ami így 515 milliárd forint volt a hó végén, 9,8 százalékkal alacsonyabb a februárinál. Csak a hazai hosszú kötvényalapok havi hozama volt negatív márciusban.

Az előző két hónapot messze meghaladó mértékű tőke áramlott márciusban a pénzpiaci alapokba. A befektetők egy hónap alatt 51 milliárd forint tőkét fektettek be, a hozamok pedig további 2,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. A pénzpiaci alapok vagyona március végére 667 milliárd forintot ért el, a havi növekedés 8,7 százalékos volt.

A részvényalapok 9,2 százalékkal nőttek márciusban, az új befektetések 13,5 milliárd forinttal, a hozamok pedig 3,7 milliárd forinttal növelték a vagyont. A részvényalapokban 205 milliárd forint volt a hó végén. A leggyorsabban a globális részvényalapok nőttek, a hazai részvényekbe fektető alapokat viszont csekély mértékű tőkekivonás és negatív hozam jellemezte.

A vegyes alapok vagyona 13,2 százalékkal 93 milliárd forintra emelkedett. Ezek az alapok második hónapja több mint 10 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, hozamnövekedésük pedig mintegy félmilliárd forintot tett ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről