A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kezdődhet a stratégiai gáztároló építése

Vágólapra másolva!
Aláírták a szerződést, így elkezdődhet annak a stratégia gáztárolónak az építése Magyarországon, amely ahhoz szükséges, hogy a legkeményebb téli hidegekben is legyen lakossági gázellátás. A beruházás költségét 150 milliárd forintra becsülik.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, a Mol Nyrt. és az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt. január 3-án több elemből álló szerződéscsomagot írt alá a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvény előírásainak teljesítése érdekében - tájékoztatta a Mol csütörtökön közleményben az [origo]-t.

A hosszú távú szerződéssel jelentősen növelik a lakossági földgázellátás biztonságát. A beruházás 2010-től teszi lehetővé, hogy ellátási nehézségek esetén, a stratégiai tároló napi 20 millió köbméter gázt biztosítson a hazai ellátórendszer számára legalább 45 egymást követő napon.

A megállapodás részeként a Mol Nyrt. 2007. január 3-án részvényvásárlással 62 százalékos tulajdoni részesedést szerzett az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt.-ben, amelyet a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség hozott létre az 1,2 milliárd köbméter kapacitással rendelkező stratégiai tároló kialakítására.

A tervezett új gáztároló kialakítása egy jelenleg termelő földgázmezőn lesz (Szőreg-1 mező), kialakításához mintegy 150 milliárd forint beruházás szükséges.

A magyarországi 14 milliárd köbméteres gázfogyasztásnak mintegy 80 százaléka import. (Az orosz importfüggőség eléri a 70 százalékot.) A magyar gázhálózat és -rendszer napi 99 millió köbméter csúcsfogyasztást bír el, ekkora felhasználásra azonban még nem volt példa.

A legkeményebb tél idején napi 86-90 millió köbméteres felhasználás is előfordult már. A 14 milliárd köbméteres, éves magyar gázfelhasználásból egyébként a lakosság 4- 4,5 milliárdot használ el.

A napi fogyasztásnak körülbelül a fele import, a másik része pedig, az összesen 3,4 milliárd köbméter térfogatú tárolókból, napi szinten maximálisan kivehető 47,5 millió köbméter földgáz. A hazai termelés naponta legfeljebb 9,5 millió köbméter.

Amennyiben Magyarországon gázfelhasználási korlátozást vezetnek be, akkor először tüzelőanyag-cserére szólítják fel az ipari szerződéses partnereket. A korlátozás elrendelésének és végrehajtásának mikéntjéről a partnerek kétoldalú szerződéssel rendelkeznek.

Ezt követően az óránként 2500 köbméternél többet fogyasztó ipari és mezőgazdasági termelőknél mérsékelik a fogyasztást úgy, hogy a korlátozás technológiai károkat ne okozzon. A következő kategória az óránként 2500 és 500 köbméter közötti fogyasztóké, míg a harmadikba valamennyi ipari és mezőgazdasági termelő beletartozik. A negyedik kategóriába a kommunális felhasználók számítanak, az ötödikbe pedig a lakosság.

Magyarországon legutóbb a nyolcvanas évek közepén rendeltek el korlátozást, de csak az egyes és kettes kategóriában. Igaz, ekkor a hálózat napi kapacitása csak 50-60 millió köbméter volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!