A közszféra 2009-ben vigasztalódna

Vágólapra másolva!
Tovább tárgyal az idei bérfejlesztésről a közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány. A munkavállalók 6,75 százaléknál nem adnák alább, a kormány viszont a konvergenciaterv teljesülésétől tenné függővé az emelést, és később "kárpótolna".
Vágólapra másolva!

Péntek délután tovább tárgyal a közszféra ez évi bérfejlesztéséről az egységes közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány. A csütörtöki közszolgálati fórum döntése alapján akkor vonják vissza a február 21-re meghirdetett kétórás országos figyelmeztető sztrájkot, ha hétfőn délig sikerül megállapodniuk a kormánnyal - mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára a Világgazdaságnak.

Korábban az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkavállalói oldala azt követelte, a kormány úgy módosítsa a bérrendszert, hogy az legalább 6,75 százalékos keresetemelkedést tegyen lehetővé. Ezzel szemben a kabinet kezdeményezése az volt, hogy csak a konvergenciaprogram végrehajtásának áprilisi értékelése után vizsgálják meg, van-e mód a bérfejlesztésre. A legutóbbi tárgyaláson azt javasolta a szakszervezeteknek, hogy az idei évre járó 13. havi fizetés felét fizessék ki 2007 decemberében, a másik felét pedig 2008. januárban, illetve a 2008-ra járó 13. havi fizetést teljes összegben az év decemberében kapják meg a munkavállalók.

Az egyezséget segítené, ha ugyanúgy három évre szóló megállapodás születne, mint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Fehér József elképzelhetőnek tartana egy olyan egyezséget, hogy a 2007-2008-ban elszenvedett inflációs veszteség egy részét a kormány 2009-ben egyfajta bánatpénzként kompenzálja a közszféra dolgozóinak úgy, hogy azt a 2009-es bérfejlesztésen felül biztosítja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről