Átlag feletti a magyar bankbiztonság

Vágólapra másolva!
Jó, de tovább tökéletesíthető a magyar bankok védelme - hangzott el a bankszövetség sajtótájékoztatóján. Évente több százmillió forintot költ informatikai rendszere védelmére egy átlagos méretű hazai bank.
Vágólapra másolva!

A magyarországi fizetési forgalom nagy biztonságot élvez, a hazai rendszerek védettségének színvonala nem marad el a Nyugat-Európában általánoshoz képest - jelentette ki Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára a szervezet által rendezett sajtóbeszélgetésen. A hazai bankok védelme ugyanakkor tovább növelhető az érintett szervezetek, vagyis a bankszövetség, a hitelintézetek és a rendőrség együttműködésének további fejlesztésével - írja a Világgazdaság.

Minél több banki tranzakció történik elektronikus úton, annál kevesebb az esélye a rablási kísérleteknek - hangsúlyozta a főtitkár. Ezért törekedni kell arra, hogy minél inkább ösztönözzék az elektronikus szolgáltatások, pénzügyi műveletek alkalmazását az ügyfelek körében. Jó jel, hogy a közelmúltban végrehajtott internetes adatlopási kísérletek gyakorlatilag nem okoztak anyagi kárt - bár többletköltséget nyilván igen - a bankoknak.

Magyarországon egyébként a bankrablások által okozott kár a GDP 4 tízezred százalékára rúg, ez viszonylag alacsony értéknek számít a nyugat-európai országok 12 tízezred százalékos átlagához képest. A prímet Olaszország viszi, ott 40 tízezred százalék a GDP arányában a bankrablások által okozott kár.

Egy új, 200-400 négyzetméter alapterületű bankfiók biztonságára manapság 20-30 millió forintot kell költeni, az informatikai rendszerek védelme pedig évi több százmilliós kiadást jelent egy átlagos méretű hazai banknak - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről