Luxemburg lehet az új pénzügyi paradicsom

Vágólapra másolva!
Több jelentős bankcsoport is Luxemburgba "telepítette" néhány tevékenységét (ilyen például a nemzetközi private banking, a konszernszintű portfóliókezelés vagy akár a treasury) az elmúlt években, és többen ezt az államot választották anyavállalatuk speciális szolgáltatási feladatainak központjává is.
Vágólapra másolva!

Utóbbiak közé tartozik a befektetési alapok adminisztrációja (beleértve a Luxemburgon kívül létesített befektetési alapok kezelését) mellett az értékpapír és derivatív ügyletek lebonyolítása, valamint feldolgozása, de akár személyzeti, jogi és marketing feladatok elvégzése is. A Dresdner Bank Luxembourg S.A. vezérigazgatója, Benedikt Buhl szerint mindez az ott kínált optimális gazdasági feltételek és a pénzügyi szektor magas fokú professzionalitásának köszönhető - írja a Napi Gazdaság.

Az Európán belüli országkockázatot, termelékenységet, adókulcsokat vagy életminőséget vizsgáló nemzetközi összehasonlító tanulmányokban - hívta fel a figyelmet Buhl -, Luxemburg kivétel nélkül az első helyek valamelyikén szerepel. A nyolc európai pénzügyi központ árindexeinek összehasonlításában megelőzi a konkurensnek tekinthető Zürichet, Londont, Párizst vagy Dublint.

Hasonló a helyzet a járulékos bérköltségek vonatkozásában is. A luxemburgi vállalatok rendkívül versenyképes, tényleges jövedelemadó-terhei (nominálisan 29,63 százalék), az anyavállalatoknak fizetett osztalékra vagy a részesedések eladásából származó jövedelmekre vonatkozó EU-s adóirányelvek alkalmazása, a fiktív forrásadó beszámítását lehetővé tevő,l számos kettős adóztatási egyezmény, a "transfer pricing" (elszámolóárak) rugalmas szabályozása, valamint a kötelező adóügyi tájékoztatásnak köszönhető nagyfokú adózástervezési biztonság együttesen igen kedvező adózási környezetet jelentenek.

Három és 15 százalék közötti áfakulcsaival, Málta mellett Luxemburg rendelkezik a legalacsonyabb forgalmi adókkal Európában. További költségcsökkentés elsősorban a pénzügyi szektorban válik lehetővé, az áfamentesség körét illető, nagyvonalú szabályozásnak köszönhetően. Mint a vezérigazgatótól megtudtuk: nem utolsó sorban a kedvező adójogi környezet miatt választotta például az AOL, az Amazon.com és a Skype éppen Luxemburgot európai tevékenysége csomópontjául.

Miközben Luxemburg a világ nyolcadik legnagyobb pénzügyi központja, a befektetési alapok terén a második helyet foglalja el. A legtöbb szomszédos államhoz képest 2004 óta átlagon felüli volt a növekedés a befektetési alapok létrehozásában.

Azt, hogy a piac szereplői folyamatosan keresik Luxemburgban a kínálkozó új piaci réseket, bizonyítja a fedezeti alapok kezelését és egy új kockázati tőkebefektetési forma (Sicar) bevezetését szabályozó, 2002 vége óta elfogadott törvényi, illetve felügyeleti rendelkezések sora, valamint az értékpapírba foglalás kedvező társasági, felügyeleti és adójogi keretfeltételeinek megteremtése. Mára a személyi és a technikai feltételek kiválóvá váltak: adottak a magasan képzett, többnyelvű, szakemberek és az ügyletek könyveléséhez és lebonyolításához szükséges, saját szoftver-fejlesztéseken alapuló, elektronikus adatfeldolgozó rendszerek.

Az ENSZ 2004-es World Investment Report című jelentése szerint Luxemburg világviszonylatban is az első helyen áll mind a külföldi befektetések Luxemburgba irányuló, mind a Luxemburgból kifelé irányuló pénzmozgások tekintetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!